Nova Vlada - stari problemi za LGBT zajednicu

Resorom ljudskih prava rukovodiće Fatmir Đeka, dok će se borbom protiv diskriminacije, kao ministar bez portfelja, baviti Adrijan Vuksanović. Obojica su kao poslanici glasali protiv Zakona o istopolnim partnerstvima

11862 pregleda 11 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Nova Vlada - stari problemi za LGBT zajednicu. Iako je tokom mandata Vlade Zdravka Krivokapića usvojen Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, LGBT osobe još uvijek ne uživaju sva prava koja taj dokument predviđa jer nisu usvojena brojna podzakonska akta.

"Danas možete da sklopite partnerstvo, izmijenjeni su određeni zakoni u oblasti zdravlja, socijalne i dječje zaštite, neka poreska prava i tako dalje, međutim, mi i dalje ne možemo da ostvarimo veliki dio seta prava koji taj zakon omogućava”, kazao je za TV Vijesti Jovan Ulićević iz NVO "Spektra".

Da je tokom posljednje dvije godine oblast LGBT prava stagnirala, saglasna je i Bojana Jokić iz "LGBT Foruma Progres".

"Što zbog situacije sa kojom smo se suočavali zbog koronavirusa, što zbog toga što prethodna Vlada apsolutno nije ulagala nikakve napore da radi po pitanju LGBTIQ prava", navodi Jokić.

Aktivisti ukazuju i da je teret sprovođenja Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori godinama na NVO sektoru, uz uglavnom deklarativnu podršku donosilaca odluka.

"Mislim da je prošlo vrijeme kad LGBT zajednica treba da bude zahvalna na tvitovima, osvijetljenim zgradama, saopštenjima i tako dalje, kada istovremeno izostaje jedno proaktivno djelovanje za unapređenje ljudskih prava uopšte", kazao je Ulićević.

LGBT aktivisti, međutim, ne očekuju mnogo ni od nove Vlade, pogotovo imajući u vidu da će resorom ljudskih prava rukovoditi Fatmir Đeka, dok će se borbom protiv diskriminacije, kao ministar bez portfelja, baviti Adrijan Vuksanović. Obojica su kao poslanici glasali protiv Zakona o istopolnim partnerstvima.

"Ja mislim da bi, prije svega, ministar trebalo da revidira svoj stav, da ga promijeni”, ističe Ulićević.

Optimizam ne uliva ni činjenica da je Vlada, barem deklarativno, oročena na godinu.

"Mislim da je to jako kratak period, a da ljudi bez iskustva koji će rukovoditi tim funkcijama nisu bili dobar izbor, ali evo, pustićemo da nas demantuju, nadamo se da će nas demantovati”, navodi Jokić.

Mala očekivanja, poručuju aktivisti, nova Vlada može da demantuje samo konkretnim potezima - između ostalog, usvajanjem Zakona o rodnom identitetu i implementacijom gotovo polovine neispunjenih aktivnosti koje krovna strategija predviđa do naredne godine.

Bonus video: