"Ukoliko se u Crnoj Gori pojave morbili IJZ će predložiti zatvaranje škola i vrtića za nevakcinisanu djecu"

"Kod djece rođene 2019. obuhvat vakcinacijom je 40 odsto. U Evropi u razvijenim zemljama obuhvati su mnogo viši. U Evropi se svi alarmi pale kada obuhvat padne na 80 odsto", kazala je Popović Samardžić

12156 pregleda 24 komentar(a)

Ukoliko se u Crnoj Gori pojavi slučaj morbila preporuka Instituta za javno zdravlje (IJZ) bila bi da škole i vrtići budu zatvoreni za nevakcinisanu djecu. Ukoliko bi se povećao broj slučajeva došlo bi do novog zatvaranja, kakva smo imali tokom kovida.

To je u Bojama jutra rekla epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Crne Gore Milena Popović Samardžić.

Ona je objasnila da je takva procedura i u Evropi.

"Ako uzmemo u obzir koliki su obuhvati vakcinacije slučajnost je što nemamo epidemiju morbila u Crnoj Gori. Na naše pozive reaguju roditelji djece koja su navršile tri ili četiri gopdine. Nemamo problem sa odvijanjem vakcinacije koliko sa odlaganjem. Uzimajući u obzir podatke, pitanje je vremena kada će se prvi slučaj pojaviti u Crnoj Gori", rekla je Popović Samardžić.

Navodi da su djeca uzrasta do pet godina jako osjetljiva, te da su njihov prioritet djeca rođena 2020. godine, jer su najskloniji komplikacijama.

"Kod djece rođene 2019. obuhvat vakcinacijom je 40 odsto. U Evropi u razvijenim zemljama obuhvati su mnogo viši. U Evropi se svi alarmi pale kada obuhvat padne na 80 odsto", kazala je Popović Samardžić.

"U Somaliji, gdje je žarište, trenutno je 9.000 slučajeva, a obuhvat vakcinacije je 42 odsto. U Jemenu ima prijavljenih 3.600 slučajeva, obuhvat 68 odsto, u Avganistanu 3.600, a vakcinisano 66 odsto...", nabrojala je Popović Samardžić.

Bonus video: