Crnogorski proizvođači pozivaju Jokovića da maksimalno poveća subvencije kako bi opstali

Camaj svojim radnicima plaća dnevnicu od 40 eura i obezbjeđuje hranu i kaže da je nadležnima predao predračun za sisteme kap po kap, a da od države dobija i 40 do 50 odsto učešća za sadnice

11063 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Screenshot TV Vijesti
Foto: Screenshot TV Vijesti

Crnogorska poljoprivreda je u velikim problemima, poručuju proizvođači i traže od novog ministra Vladimira Jokovića da maksimalno poveća sve subvencije kako bi opstali.

Jokoviću je juče dužnost nakon godinu ipo predao Aleksandar Stijović, koji je poručio da je za njegovog mandata napravljen ogroman napredak i značajno povećana podrška proizvođačima.

Poljoprivrednik iz Tuzi David Camaj na svojoj parceli zasadiće 30 hiljada strukova paprike. Čekaće da narastu žute babure, a već je dočekao smjenu na čelu ministarstva poljoprivrede.

Camaj, koji za sebe kaže da je jedan od većih proizvođača, poručio je da Jokoviću neće biti lako, zato što je proizvodnja u Crnoj Gori došla na minimum ili se gasi.

Camaj svojim radnicima plaća dnevnicu od 40 eura i obezbjeđuje hranu i kaže da je nadležnima predao predračun za sisteme kap po kap, a da od države dobija i 40 do 50 odsto učešća za sadnice.

Ipak, kaže da je najveći problem đubrivo jer je džak nekada koštao osam eura a sada čak 35. Poziva državu da reaguje.

Milan Iković iz nevladine organizacije (NVO) Unija stočara kazao je da većina njihovih zahtjeva nije prihvaćena, dodaje da je obećavano dosta, ali da treba učiniti sve da opstane proizvodnja mlijeka i dodatno povećati subvencije.

Bonus video: