"Vraćanje dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi na ponovno odlučivanje politička igra prebacivanja odgovornosti"

Izvršna direktorica CEGAS-a Marija Popović Kalezić poručuje da inicijativu u ovom obliku treba povući i otvoriti javnu raspravu kako bi se našlo rješenje o održavanju lokalnih izbora u jednom danu, koje je u skladu sa Ustavom

6454 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Skupštine Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Sa sjednice Skupštine Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Vraćanje dopuna Zakona o lokalnoj samopravi Skupštini na ponovno odučivanje politička je igra u kojoj predsjednik države odgovornost za kršenje Ustava prebacuje na parlamentarnu većinu.

To ocjenjuju u Akciji za socijalnu pravdu (ASP), prozivajući Ustavni sud zbog ćutanja na, kako tvrde, kršenje najvišeg pravnog akta.

Predstavnica ASP Ines Mrdović konstatuje da su kršenje i Ustava i zakona i procedura apsolutno postala praksa u državi.

I iz Centra za građanske slobode (CEGAS) opet apeluju na povlačanje akta kojim se odgađaju izbori, te organizovanje javne rasprave, kako bi se došlo do ustavnih i zakonitih rješenja za objedinjavnje izbora u 14 opština .

Izvršna direktorica CEGAS-a Marija Popović Kalezić poručuje da inicijativu u ovom obliku treba povući i otvoriti javnu raspravu kako bi se našlo rješenje o održavanju lokalnih izbora u jednom danu, koje je u skladu sa Ustavom.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović već je raspisao izbore u 11 gradova, a za one koji su planirani za 5.jun – u Budvi, Tivtu, Plužinama i na Žabljaku, rok za predaju izbornih lista ističe u utorak.

Bonus video: