SDT: Postojeće obezbjeđenje nije dovoljno, procjena ugroženosti Novovića još nije završena

Hapšenjem bivše predsjednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice osumnjičene za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi i trgovinu uticajem, kao i formiranjem predmeta na osnovu dokumenata Europola, koji je policijske službenike Petra Lazovića i Ljuba Milovića označio kao pripadnike kavačkog klana, Novović je za kratko vrijeme postao, za veliki dio crnogorske javnosti, nada, da ipak postoji ruka pravde kojom su njegovi prethodnici i kolege iz pravosuđa, godinama prijetili u prazno

21475 pregleda 16 komentar(a)
Novović, Foto: Luka Zeković
Novović, Foto: Luka Zeković

Povećan je stepen zaštite glavnom specijalnom tužiocu (GST) Vladimiru Novoviću i direktorici i glavnoj i odgovornoj urednici portala Libertas Press, Oliveri Lakić, objavio je ranije ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Do ove odluke dolazi, nakon što je iz Specijalnog džavnog tuzilaštva (SDT) Televiziji Vijesti juče potvrđeno da postojeće obezbjeđenje nije dovoljno i da procjena ugroženosti tužioca Novovića još nije završena.

Svemu su prethodile objave detalja iz dokumenata Europola, u kojima su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović označeni kao članovi kavačkog kriminalnog klana, nakon čega je GST naložio formiranje predmeta.

Hapšenjem bivše predsjednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice osumnjičene za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi i trgovinu uticajem, kao i formiranjem predmeta na osnovu dokumenata Europola, koji je policijske službenike Petra Lazovića i Ljuba Milovića označio kao pripadnike kavačkog klana, Novović je za kratko vrijeme postao, za veliki dio crnogorske javnosti, nada, da ipak postoji ruka pravde kojom su njegovi prethodnici i kolege iz pravosuđa, godinama prijetili u prazno.

Dok crnogorska javnost čeka nastavak akcija u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, Televiziji Vijesti je iz SDT juče stigao odgovor na pitanje o Novovićevoj ličnoj bezbjednosti, budući da iskustva mnogih zemalja iz bliže i dalje prošlosti govore u prilog tome da najizloženijima u borbi protiv organizovanog kriminala, država mora pružiti punu zaštitu.

To sudeći prema odgovoru iz SDT, Novović do juče nije imao.

"Po ocjeni glavnog specijalnog tužioca njegovo postojeće obezbjeđenje nije dovoljno i po njegovim saznanjima procjena njegove ugroženosti još uvijek nije završena", saopšteno je iz SDT.

Iz Uprave policije prehtodno je takođe Televiziji Vijesti bilo potvrđeno da procjena nije okončana, ali razlog za to nisu naveli.

Zato je Televizija Vijesti juče premijera Dritana Abazovića pitala da li bi Novoviću trebalo pojačati policijsko obezbjeđenje.

"Gospodin Novović ima na raspolaganju, sav državni bezbjednosni aparat koji mu bude bio potreban pa i u ovom segmentu kojem ste vi naveli. Naravno to moramo da radimo u skladu sa procedurama, on je svakako štićeni u ovom trenutku", rekao je Abazović.

Međutim ozbiljnost ove teme, očigledno je popalila alarme kod nadležnih, pa se već danas u prijepodnevnim satima saopštenjem oglasio ministar unutrašnjih poslova Adžić.

Bonus video: