Jovović: Treba tragati za istinom, a to pokazuje i Olivera Lakić

"Država nije bukvalno učinila ništa. Ko je to organizovao, ko je to naredio i ključna je stvar što u svim ovim istragama policija i tužilaštvo ne utvrđuju motiv zbog čega je nešto urađeno, a tu leži ključ. Ključ je u onome što je Olivera Lakić, a i drugi novinari u drugim napadima, pisala i što su namjeravali da pišu, a time se tužilaštvo nije bavilo", rekao je predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Mihailo Jovović

21155 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Od 8. maja 2018. godine, kada je novinarka Olivera Lakić ranjena na ulazu zgrade u kojoj živi, u Podgorici, do danas ne zna se ko stoji iza ovog napada, niti šta je sa onima koje Specijalno tužilaštvo sumnjiči da su umiješani u njegovu organizaciju.

U Komisiji za praćenje istraga napada na novinare, kojoj nije omogućen pristup dokumentaciji u ovom slučaju, kažu da je na potezu novo specijalno tužilaštvo.

"Ova istraga traje već četiri godine, a mi nemamo ni optužnicu, iako tužioci kažu da su oni to riješili i po medijima se pominju ljudi koji su navodno osumnjičeni... Nakon optužnice to treba da dođe pred sud, a znamo kako su u mnogim slučajevima stvari završavale na sudu – niko nije kriv, nema okrivljenih i tu se istrage završavaju. Tako da ja pozivam novo specijalno tužilaštvo, za koje se nadam da će konačno da obavi ovaj posao, koji je od početka bio traljav, da učine sve da ovaj slučaj što prije izvedu pred sud", kazao je predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Mihailo Jovović.

Pred Višim sudom u Podgorici ga nema ni nakon tri i po godine, iako je zakonski rok za podizanje optužnice šest mjeseci. Ne zna se ni da li su tužioci napisali optužni akt, te kako se pravda probijanje svih termina za njegovo dostavljanje sudu.

Zna se da je u februaru 2019. godine Više tužilaštvo dostavilo zahtjev za sprovođenje istrage protiv - Filipa Bešovića, Marija Miloševića, Filipa Kneževića i još nekoliko osoba. Krajem 2020., Specijalno državno tužilaštvo saopštilo je da je grupa okrivljenih u spuškom zatvoru dogovarala ubistvo Olivere Lakić, koja je između ostalog, pisala o švercu cigareta.

U decembru prošle godine, po nalogu SDT-a, uhapšeni su Darko Lalović, nekadašnji tjelohranitelj bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i Nikšićanin Branislav Karadžić, koji se terete da su formirali kriminalnu organizaciju, blisku kavačkom klanu, koja je organizovala ranjavanje novinarke.

"Država nije bukvalno učinila ništa. Ko je to organizovao, ko je to naredio i ključna je stvar što u svim ovim istragama policija i tužilaštvo ne utvrđuju motiv zbog čega je nešto urađeno, a tu leži ključ. Ključ je u onome što je Olivera Lakić, a i drugi novinari u drugim napadima, pisala i što su namjeravali da pišu, a time se tužilaštvo nije bavilo", rekao je Jovović.

Jovović pozdravlja to što je juče pojačan stepen zaštite Oliveri Lakić, koja godinama živi i radi pod policijskom zaštitom. Do toga dolazi nakon što je portal Libertas Pres, čija je direktorica i glavna i odgovorna urednica, od početka aprila objavio seriju tekstova zasnovanih na dokumentima Europola. Na osnovu tih dokumenata formiran je predmet, a potom je i uhapsena bivsa predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, osumnjicena za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi i trgovinu uticajem.Libertas Pres objavio je i dio dokumentacije Europola, u kojoj su policajci Petar Lazović i Ljubo Milović označeni kao članovi kavačkog kriminalnog klana.

"Treba tragati za istinom, a to pokazuje i Olivera Lakić...", poručio je Jovović.

Bonus video: