Ulcinjske turiste dočekuje infrastrukturni i komunalni haos

Nadležni ponovo obećavaju brzi ali samo djelimični završetak raskopanih ulica a pitanje odgovornosti vise niko i ne postavlja

17563 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Raskopane ulice, zatvorene pristupne ulice glavnom ulcinjskom bulevaru koji vodi ka Velikoj plaži, radovi na samom ulazu u grad, slika je koju su prvi gosti ponijeli iz najjužnije primorske opštine.

"Svi radovi moraju biti završeni prije 1. maja. U normalnim turističkim centrima i gradovima to je tako. Što se tiče putne infrastrukture i grada ona je na strahovito nezavidnom nivou. Sve nam je prokopano, infrastruktura jako loša, bulevar i prilazi su u rupama", nabraja probleme zakupac plaže i hotelijer Petar Delić.

Više od godinu ulice u Ulcinju su raskopane zbog postavljanje kanalizacione mreže za četiri ulcinjska naselja - Totoši, Kodre, Bijela Gora i Bratica. Riječ je o projektu vrijednom blizu pet miliona eura, a dinamika izvođenja radova je, žale se mještani, prešla sve granice.

Sink, Driton Salaj, mještanin naselja Kodre

"Svugdje smo se žalili, i javno i u opštini, kod svakog sekretara i kod gradonačelnika. Više od godinu trpimo ovaj haos. Ja sam po struci građevinski inženjer, znam taj projekat. Ovo je trebalo da bude završeno prije dvije godine”, kaže mještanin naselja Kodre, Driton Salaj.

Iz Sekretarijata za komunalne djelatnosti su nam kazali da radovi na ovom mjestu, gdje je i glavna pristupnica za bulevar moraju biti završeni do kraja maja.

A što se početka asfaltiranja ulica tiče kažu da očekuju ove sedmice saglasnost od KFW banke, čijim novcem se radi ovaj projekat.

Planirano je da se ulice asfaltiraju samo djelimično, na mjestima gdje su postavljane cijevi, ali kako je uništeno više od 50 odsto lokalnih puteva, mještani zahtjevaju da se asfaltira sve.

"Ovi su došli da investiraju kao neku kanalizaciju, a ništa nisu uradili, samo su porušili ono što smo mi sami investirali. Pa sad ih pitamo, da li mi opet treba da se organizujemo sami da to betoniramo...ne bih rekao. Ovdje ima preko 50 kuća, koje su jedva čekale ovaj kanalizacioni sistem jer svakome izbija septička jama na put ili kod komšija. Imamo i takvih problema, od zaraze", navodi Salaj.

Mještani naselja Kodre kažu da su već primorani da organizuju protest i blokiraju saobraćajnice.

O turizmu u ovakvim okolnostima i ne razmisljaju a privatni apartmani i moteli su već dobili najniže ocjene na sajtovima za izdavanje zbog okruženja.

Bonus video: