Predstavnici prosvjetara u četvrtak sa ministrom: Tražiće povećanje plata, koeficijenata i izmjene kolektivnog ugovora

"U decembru kad smo poslali zahtjev svi smo bili svjedoci da su 12. januara u Skupštini svi digli složni ruke da se povećanju njihove plate. Oni imaju plaćen prevoz, telefon, sve moguće beneficije, što prosvjetni radnik nema", kazala je Leković

5208 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Predstanici Sindikata prosvjete Crne Gore i ministar prosvjete Miomir Vojinović sastaće se u četvrtak, kako bi razgovarali o aktuelnim problemima u prosvjeti, rekao je u Bojama jutra Radomir Božović iz ovog Sindikata.

"Više tema je na stolu, a mi tek treba da otvorimo priču. Biće govora o povećanju plata prosvjetnim radnicima kao i izmjenama grantskog kolektivnog ugovora. Ne počinjemo u četvrtak priču o grantskom kolektivnom ugovoru, jednostavno pravimo plan kako da dalje funkcionišemo. Mnoge stvari su se nagomilale. Očekujemo da bude više sastanaka", rekao je Božović.

Navodi da je uvijek aktuelna priča povećanje zarada, koje su oni dobili programom Evropa sad.

"Međutim tražićemo da se izjednačimo sa ljekarima i zdravstvenim radnicima".

Olivera Lekić iz Prosvjetne zajednice Crne Gore kazala je da su se oni u oktobru prošle godine obratili tadašnjem Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu finansija, Skupštini i VLadi sa zahtjevom za plaćanje prevoza i javilo se oko 700 prosvjetnih radnika.

"Poslali smo zahtjev i nismo dobili odgovor. Pokrenuli smo peticiju za povećanje koeficijenta i tu imamo potpise 7.500 hiljada prosvjetnih radnilka, međutim ni na nju nismo dobili odgovor", navodi ona.

Leković tvrdi da ima uslova za povećanje plata.

"U decembru kad smo poslali zahtjev svi smo bili svjedoci da su 12. januara u Skupštini svi digli složni ruke da se povećanju njihove plate. Oni imaju plaćen prevoz, telefon, sve moguće beneficije, što prosvjetni radnik nema. Kolege nam se javljaju, sa 40 godina radnog iskustva su otišli u penziju, i penzije su od 380 do 400 eura", navodi Leković.

On novog ministra očekuju da napravi zdrave temelje, preispita zapošljavanja.

"Posebno mislim na ljude u Zavodu i Ministarstvu, zatim direktore u školama, a i da se provjere diplome", rekla je Leković.

Bonus video: