Lukavica sve surovija: Stočari odustaju od katuna, Ministarstvo ima prečeg posla

Hoće li biti ulaganja, ovaj put iz Opštine Nikšić nijesu odgovorili

8895 pregleda 4 komentar(a)
Lukavica, Foto: Svetlana Mandić
Lukavica, Foto: Svetlana Mandić

Nestvarno lijepa planina Lukavica, na tromeđi Nikšića, Danilovgrada i Kolašina, skoro polovinu godine dom je brojnih stočara iz ove tri opštine. Tokom ljeta, na planini im se pridruže vikendaši I turisti, ali iz pravca Nikšića, Lukavica je sve nepristupačnija, a ulaganja u put koja su najavljivali i opština i država nikako da se ostvare.

Stočari iz nikšićke Župe koji ovdje masovno izdižu kažu da je nemali broj domaćina odustao, iako su svima "puna usta" poljoprivrede. Iz resornog ministarstva odgovaraju da po procjeni nadležnih u opštini Nikšić ulaganja u Lukavicu trenutno nijesu prioritet.

"Počeli su katuni da se napuštaju jer ne mogu mještani da dođu na svoj katun i snesu frut sa svog imanja. Vidjeli ste dokle ste izašli autom, a zamislite kako je nama 7 mjeseci komunicirati svaki 2-3 dan ili evo i jednom nedeljno ovim putem", kazao je lokalni farmer, Žarko Mićković, za Televiziju Vijesti.

Hoće li biti ulaganja, ovaj put iz Opštine Nikšić nijesu odgovorili.

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da su dobili sličan zahtjev koji se odnosi na drugi krak, ali da su sa lokalnom upravom zaključili da od Lukavice trenutno imaju prečeg posla.

Bonus video: