Novaković Đurović: Bez saglasnosti na elaborat neće biti izgradnje hidroelektrane na Komarnici

Kazala da je su u toku aktivnosti remedijacije Tare na tri lokacije, dok su na jednoj završene

14263 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Bez saglasnosti na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu projekat izgradnje hidroelektrane Komarnica se neće realizovati.

To je u Bojama jutra kazala ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Ona je istakla da je raduje što je njen prvi radni dan bio na terenu sa ekološkim aktivistima i da je važno da su baš na taj način započeli.

"Komisija za zaštitu živorne sredine na tome radi. Nezahvano je reći dan i datum kada će eleaborat biti gotov moraju se pratiti procedure i zakon o procjeni uticaja", rekla je Novaković Đurović i dodala da 42. Vlada u svom tehničkom mandatu nije trebalo da se bavi ovim kompleksnim pitanjem.

"Što se tiče odluka prethodne Vlade u vezi sa moratorijumom na dalje izgradnje minihidroelektrana, mislim da je to dobar stav i takvu odluku ne treba mijenjati", smatra Novaković Đurović i ističe da sve što bi imalo bilo kakav negativni uticaj na prirodu neće dobiti podršku Ministarsva.

"Ali naši stavovi i odluke neće biti plod populizma i pritiska javnosti. Treba dati prostor struci, Vlada treba da sasluša sve aktere koji učestvuju u procesu i na osnovu toga donosi odluke. Ne možemo zaustaviti razvoj i ostati energetski zavisna država", poručila je ministarka.

Kada je riječ o remedijaciji Tare, ministarka navodi da je u toku sanacija oštećenih lokacija.

"Na jednom mjestu su završene, a u toku na još tri. Šteta je utvrđena i CRBC je dužan da je plati. Mislim da taj iznos nije dovoljan u odnosu na štetu koja je učinjena. Tara je eksplicitno pomenuta i u izvještaju Evropske komisije kao mjesto koje treba štiti, tako da imamo obavezu i odnosu na to".

Navodi da pored Tare, tu su i Skadarsko jezero i Ulcinjska Solana koje treba zaštiti.

"Ono što je obećano u resoru prostornog planiranja nije urađeno. Neke aktivnosti su se sprovodile na nedopustiv način. Nisu formirane radne grupe za izradu zakonskih rješenja. Na taj način se više neće raditi. Vrlo brzo ćemo ići sa formiranjem radnih grupa i imati vrlo inkluzivan pristup. I da najavim donošenje novog zakona o uređenju prostora i izgradnji", rekla je Novaković Đurović.

Bonus video: