Slučaj protiv kriminalne grupe koju je navodno predvodio Jovanić: Pripadnici SPO nastavili akciju

Jovanić se sumnjiči da je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, advokatica, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio deset kompanija

14685 pregleda 5 komentar(a)
Privođenje Jovanića, Foto: Luka Zeković
Privođenje Jovanića, Foto: Luka Zeković

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) nastavili su akciju pretresa poslovnih i privatnih obekata kao i izuzimanja dokaza u slučaju formiranom protiv kriminalne grupe koju je, prema dokazima tužilaštva, predvodio predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

On se od četvrtka nalazi u Istražnom zatvoru, nakon što mu je sudija za istragu odredio pritvor do 30 dana.

Jovanić se sumnjiči da je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, advokatica, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio deset kompanija.

Tačan iznos tek treba da bude utvrđen.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), navodno, ima dokaze da su malverzacije utvrđene u stečajnim postupcima kompanija: "Euromix Tours" Budva, "Sotto la colina", "Tehnostar", "Nega Tours Montenegro", "Jastreb", "Trgošped", "Montel", PRINC&CO "Bjelasica Rada" AD Bijelo Polje.

Rješenje o pritvoru

Cilj ove kriminalne organizacije je bio da kroz sprovođenje stečajnih postupaka pribave sebi i krimialnoj organizaciji što veću protivpravnu imovinsku korist.

U prilog tome govori činjenica da u svakom od naprijed opisanih stečajnih postupaka nije izvršen popis imovine stečajnog dužnika, njegovih eventualnih potraživanja i dugovanja prema trećim licima, a stečajni postupci se obično pokreću na osnovu minornih potraživanja povjerilaca, a zatim i vode suprotno članu 156.st.1 Zakona o stečaju

Jovanić se sumnjiči da je koristeći funkciju predsjednika Privrednog suda, kao i sudijsku funkciju, nezakonito uvećavao troškove stečajnog postupka u čemu su mu pomagali određeni stečajni upravnici.

Za sada su identifikovani, uhapšeni i pritvoreni stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević. Pritvor je određen i advokatici Snežani Jović te vlasnicima firmi za obezbjeđenje Paviću Globareviću i Darku Peroviću.

Prema rješenju kojim im se određuje pritvor, u ovom postupku osumnjičeni su još procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović, vlasnica firme za obezbjeđenje Stana Čelebić, te kandidat za sudiju u Privrednom sudu Vladan Nikolić.

U prilog osnovane sumnje da su krivična djela počinjena kako je to opisano govori i činjenica da se u svim ovim stečajnim postupcima javljaju ista lica – stečajni sudija je uvijek osumnjičeni Jovanić, dok druga lica mijenjaju svojstva i uloge, a po uputstvima i zadacima organizatora.

U rješenju se navodi i da se protivpravna imovinska korist pribavljala tako što su se određena sredstva po nalogu Jovanića s računa Privrednog suda avansirala na račun stečajnog dužnika, a navodno u cilju vođenja stečajnog postupka.

Taj novac se zatim prebacivao na račune članova kriminalne grupe prije zaključenja stečajnog postupka. Dug sa računa Privrednog suda pokrivao se prodajom imovine firme u stečaju.

Bonus video: