Povećanje penzija "pojela" inflacija

Minimalnu penziju od 150 eura prima oko 17.000 penzionera, kazala Jelena Međedović iz Udruženja penzionera

41178 pregleda 78 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Majskom uvećanju penzija od oko deset odsto, čija isplata počinje u junu, penzioneri, makar oni čija su primanja minimalna, neće se previše obradovati.

"Ako vam kažem da je minimalna penzija 150 eura i da oko 17.000 penzionera prima toliku penziju, zamislite koja je to cifra ljudi koji žive na ivici egzistencije. To je praktično neznatno povećanje, pogotovo ako znamo da su svakodnevno, rast cijena je evidentan, a penzije ne prate troškove života, tako da to prosto bude obezvrijeđeno", kazala je Jelena Međedović iz Udruženja penzionera Crne Gore.

Iako će tačan iznos uvećanja biti poznat naredne sedmice, inflacija, koja je zvanično na nivou od oko deset odsto, učiniće ga beznačajnim, ocjenjuje ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

"Činjenica je da su sve cijene mnogo više poskupjele od 10 odsto, pa je pitanje koliko i na koji način će ovo povećanje donijeti benefite penzionerima, posebno penzionerima koji imaju minimalne zarade", rekao je Mulešković.

On podsjeća da su iz programa "Evropa sad" izostavljeni penzioneri i socijalno ugroženi, a da je kriza na svjetskom nivou dovela do poskupljenja. Samim tim, ugrožene kategorije društva dovedene su u još gori položaj.

"Jasno je da će cijene nastaviti da rastu i država mora da donese plan na koji će način pomoći socijalno ugroženim kategorijama i penzionerima. Ja se ne zalažem za jednokratne pomoći, što je bio slučaj u prethodnom periodu, jer dati u ovom trenutku 20, 50 eura penzioneru ne znači ništa", rekao je Mulešković.

Iz Udruženja penzionera ističu da iskustvo sa prethodnim vladama ne daje prostora optimizmu da će nova po pitanju penzija nešto zaista učiniti, dok Mulešković ukazuje na konkretne korake koji bi najstarije uvjerili u suprotno.

"Bez jake ekonomije, bez jake privrede i punjenja budžeta, mi ne možemo da računamo ni na poboljšanje standarda penzionera i socijalno ugroženih kategorija, tako da, u ovom trenutku je najbitnije da Vlada uradi detaljnu analizu, da vidi koji su to prosperitetni sektori u crnogorskoj ekonomiji i da se krene sa ulaganjem", naveo je Mulešković.

Da se krene sa ulaganjem, te da ih se donosioci odluka sjete i van predizbornih kampanja, apeluju i iz Udruženja penzionera.

"Pred izbore svi ih svojataju, svima su puna usta penzionera, a kad je riječ o povećanju ili o statusu penzionera, to se uzgred kroz zube procijedi...", kazala je Međedović.

Bonus video: