devastacija zaštićenog prostora u dolini grebaje

Vuković: Bager prošao kroz rampu NP; Barjaktarević: To je privatni posjed, što mijenja stvari

"Utvrdili smo da je proširio mašinama postojeću stazu i probio 600 metara traktorske vlake. Prilikom toga je izvalio mašinom oko 200 stabala, od toga 113 ispod taksacione granice a 86 iznad u količini od 24,4 metara kubnih. Inspektoru je dao da nije znao da ne smije u svom posjedu da vrši radove bez odobrenja nadležnih"

6814 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Gusinjanin Đ. V. koji je proširio planinarsku stazu u području Nacionalnog parka Prokletije i probio novi put to je uradio na privatnom posjedu što u mnogome mijenja stvar i tu su nadležnosti NP jako skučene.

To je u Bojama jutra na TV Vijesti kazao direktor NP Prokletije Marinko Barjaktarević.

Đ.V. je probio 600 metara novog puta duž staze koja je na njegovom imanju.

On je rekao da se u medijima mnogo spinuje i da su činjenice da je 6. i 7. ujutru to urađeno, a da je nazdornik koji duži taj teren kada je čuo mašinu došao i zaustavio radove 7. maja.

"Dolina Grebaja je kompletna privatno vlasništvo. Rekao sam i ranije, to je druga i treća zona zaštite NP.", rekao je Barjaktarević.

On je istakao da je inspekcija došla 10. maja, nakon što je on u ponedjeljak 9. maja formirao komisiju koja je izašla na teren i napravila izvještaj na osnovu koga je obaviještena inspekcija.

"Na ovom području rade samo dva nazdornika. Da bi neko postao nadzornik mora da prođe određenu proceduru, a tih radnika nemam", istakao je.

Inspektor šumarske inspekcije Alija Bralić kazao je da je Uprava za inspekcijske poslove istog dana kada je dobila prijavu poslala ekološkog inspektora, a šumarskog dva dana kasnije.

"Utvrdili smo da je proširio mašinama postojeću stazu i probio 600 metara traktorske vlake. Prilikom toga je izvalio mašinom oko 200 stabala, od toga 113 ispod taksacione granice a 86 iznad u količini od 24,4 metara kubnih. Inspektoru je dao da nije znao da ne smije u svom posjedu da vrši radove bez odobrenja nadležnih".

Bralić navodi da se Đ.V. pravdao da je podnio zahtjev NP prošle godine, jer u posjedu njegovog imanja ima oko 40 hektara šume i preko 100 kubika izvaljenih stabala, a taj mu je put bio potreban da ih izvlači.

Barjaktarović je rekao da ih je vlasnik imanja u novembru obavijestio da planira radove, ali da NP nema nadležnost da mu tako nešto odobri.

"Već to mora Agencija za zaštitu životne sredine. Tačno je da leže stabla u njeogovom imanju, ali to ga ne opravdava", rekao je Barjaktarović.

Slučaj je sada u nadležnosti Osnovnog državnog tužilaštva u Plavu.

"Zakon o šumama nema kaznene mjere za bespravnu sječu u privatnom posjedu, a ekološki inspektor je koristio Zakon o zaštiti prirode, to je tamo već krivično djelo. Izdat je prekšrajni nalog u visini od 300 eura", objasnio je Bralić.

Direktorica NVO Green home Azra Vuković smatra da je nevjerovatno da niko nije vidio i čuo tako bučnu mašinu kao što je bager koja je, kako tvrdi, morala da prođe rampu NP.

Barjaktari je Vuković rekao da rampa radi u sezoni, pretežno u prvoj smjeni i da nema stalnog radnika trenutno.

"Ako NP postoje da bi naplatili 20 hiljada eura od ulaznica onda imamo potpuno promašenu postavku stvari. Ne možemo da imamo osobu koja je zaposlena da bi naplaćivala ulaz, a ne da radi zaštitu prostora", poručila je Vuković.

Barjaktarović je rekao da je, ako se utvrdi njegov propust, spreman da podnese ostavku i da ga svi koji imaju nadležnost gone,

Vuković je dodala da je samim tim što je put probijen napravljena je šteta, ali da je zabrinjava što su neka zdrava stabla potkopana i na taj način ugrožena.