Slučaj napada na dječaka na Žabljaku: Raste li distanca prema Romima?

U Centru za romske inicijative smatraju da je ovo nasilje motivisano činjenicom da je dijete iz romske zajednice. Zaštitnik ljudskih prava (Ombudsman) Siniša Bjeković navodi da još nemaju zvaničnu informaciju da li je napad etnički motivisan

31589 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa Žabljaka kada je Gluščević navodno napao dječaka, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj sa Žabljaka kada je Gluščević navodno napao dječaka, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Zbog sumnje da je na dječjem igralištu na Žabljaku fizički napao jedanaestogodišnjeg dječaka policija je podnijela krivičnu prijavu protiv četrdesetpetogodišnjeg Bobana Gluščevića iz tog grada.

U Centru za romske inicijative smatraju da je ovo nasilje motivisano činjenicom da je dijete iz romske zajednice.

Zaštitnik ljudskih prava (Ombudsman) Siniša Bjeković navodi da još nemaju zvaničnu informaciju da li je napad etnički motivisan.

Ipak, razloga za zabrinutost je svakako mnogo.

Ovo nije usamljen slučaj koji pokazuje da su predrasude prema pripadnicima romske i egipćanske populacije i dalje sveprisutne u crnogorskom društvu.

Ombudsman je nedavno zatražio od Univerziteta Crne Gore da ispita da li su studenti Arhitektonskog fakulteta učestvovali u komunikaciji na Vajber grupi u kojoj se na pogrdan način govorilo o romskoj i egipćanskoj populaciji.

Po skrinšotu prepiske, objavljene na Instagramu, neki od studenata, kada su dobili Konik kao lokaciju za izgradnju hotela za semestralni rad, pisali su uvredljivo o tom podgoričkom naselju u kojem većinom žive Romi.

Zato je potrebno raditi na dodatnoj edukaciji.

Dotad živimo u društvu nejednakosti, umjesto da na svijet gledamo nekim drugim, ljepšim očima.

Bonus video: