Sudija Stanković tvrdi da je po nalogu Medenice donosio presude

Sudija je u svojstvu građanina izjavio da je po nalogu bivše predsjednice Vrhovnog suda donio jednu presudu u korist kompanije Carine, ali i uticao na hitno zakazivanje ročišta po tužbi radnika Instituta "Simo Milošević"

51914 pregleda 133 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prvostepena odluka u sporu između kompanije Carine i Pavla Popovića, vezano za dug od 20.000 eura, i traženje da se što prije zakaže ročište po tužbi radnika Instituta "Simo Milošević" u Igalu - dva su nova slučaja u kojima Tužilaštvo istražuju mogući protivzakoniti uticaj bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Zbog toga je, kako saznaje Televizija Vijesti, Medenica juče ponovo saslušana pred specijalnom tužiteljkom Natašom Bošković.

Odmah nakon njenog saslušanja, pred tužiteljkom se našao sudija Osnovnog suda u Herceg Novom Jovan Stanković koji je postupao u ova dva slučaja.

On, prenosi TV Vijesti, optužuje Medenicu da je vršila uticaj na njega i tražila da zakaže pripremno ročište u slučaju Instituta Igalo kao i da donese presudu u slučaju tužbe Carina protiv Pavla Popovića, iako Popović nije u zakonskom roku odgovorio na tužbu, zbog, kako sugeriše sudija, problema sa dostavom.

Inače, sve ovo Medenica je navodno tražila od Stankovića tokom marta ove godine, kad više nije bila na funkciji i mjesec uoči hapšenja. Stanković je, kaže, poslušao u oba slučaja.

"U tom trenutku sam se našao u veoma nezahvalnoj poziciji. Da sam odbio, zamjerio bih joj se, shvatio sam da mi može vrlo lako stvoriti goleme probleme u pravosuđu, a sa druge strane otvorio bih prostor za dalje pritiske da se taj predmet što prije završi, a koji bi sigurno uslijedili čim se ona za njega zainteresovala. I donio sam tu odluku, smatrajući to u tom trenutku najjednostavnijim rješenjem, da sklonim taj predmet iz kancelarije, a što je najvažnije da skinem nju sa dnevnog reda", rekao je sudija Stanković tužiteljki.

Sudija Stanković tvrdi da se kaje zbog toga, ali da, u krajnjem, na njegovu odluku imaju pravo žalbe stranke u postupku.

"Ovu grešku, mogu jedino da pravdam time da ja, kao i sve sudije parničari u Crnoj Gori, predmete često “lome” preko koljena, posebno kada stranke izbjegavaju prijem predmeta ili na drugi način opstruišu postupak. U tim uslovima se ponekad donose odluke sa jasnim falinkama samo da bi se predmet riješio, pošto postoji konstatan pritisak da se sporovo rješavaju, a često je to nemoguće upravo zbog strana koje na kojekakve načine pokušavaju da izbjegnu odgovornost", kazao je Stanković tužiteljki.

Pritisku Vesne Medenice se kaže nije mogao oduprijeti ali u svom iskazu kaže da jeste pritiscima koji su dolazili od vršiteljke dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesne Vučković.

Stanković tvrdi da je od nje u najmanje dva navrata dobijao direktne naloge kako da postupi u određenim predmetima, dok je bila sudija Višeg ili Apelacionog suda.

Bonus video: