DPS će tražiti da Zeta postane samostalna opština, DF, SNP i Demokrate tvrde da DPS to radi jer gubi glasače

Jedan od lidera DF Milan Knežević, koji je iz Zete, zadovoljan je što je DPS, kako kaže, naprasno shvatio da je "sazrelo" vrijeme da Zeta postane samostalna opština. Tvrdi da je ovo neiskrena inicijativa sa planom da Zećani u oktobru ne glasaju za gradonačelnika Podgorice, jer je jasno za koga će glasati

19890 pregleda 28 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Demokratska partija socijalista (DPS) će u Skupštini tražiti izmjenu zakona kako bi Zeta postala samostalna opština.

Za tu ideju odavno se zalažu Socijalistička narodna partija (SNP), Demokratsko front (DF) i Demokratska Crna Gora, koje kažu da DPS sada ovo radi jer gubi glasače u Zeti.

Svi oni vjeruju da bi nova samostalna opština bila održiva iako je studija opravdanosti pokazala da bi mogla da godišnje prihoduje duplo manje nego što sada dobija, dok je opština u okviru Podgorice.

Poslanički klub DPS do petka će u skupštinsku proceduru predati izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji i o Glavnom gradu, da bi se u najkraćem roku omogućilo formiranje nove opštine Zeta.

Jedan od lidera DF Milan Knežević, koji je iz Zete, zadovoljan je što je DPS, kako kaže, naprasno shvatio da je "sazrelo" vrijeme da Zeta postane samostalna opština.

Poručuje, međutim, da je ta inicijativa na svaki način gušena od istog tog DPS-a, dok su bili vlast na državnom nivou.

Tvrdi da je ovo neiskrena inicijativa sa planom da Zećani u oktobru ne glasaju za gradonačelnika Podgorice, jer je jasno za koga će glasati.

I poslanik Demokrata Danilo Šaranović kaže da, pošto građani Zete imaju dvostruki glas, DPS hoće da, pored sigurnog gubitka Zete, pokuša da smanji razliku u Podgorici.

Kada se sa političkog siđe na nivo održivosti, studija opravdanosti pokazala je da bi godišnji prihodi opštine Zeta bili oko milion i 800 hiljada eura dok je sadašnji budžet opštine u okviru Glavnog grada Golubovci - četiri miliona eura, od čega je kapitalni dio više od dva i po miliona.

Iako ne iznose tačnu računicu, i u DPS-u i u SNP-u vjeruju da je ovo realna i zdrava priča.

Bonus video: