TS se nije izjasnio je li Lukovac postupala profesionalno i zakonito u predmetu nakon pogibije Đorđa i Vuka Mašnića

Porodica poginulih traži da se tužiteljka razriješi dužnosti

7277 pregleda 0 komentar(a)
Tužilački savjet, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Tužilački savjet, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Tužilački savjet (TS) danas se nije izjasnio da li je osnovna tužiteljka iz Nikšića Sofija Lukovac profesionalno i po zakonu postupala u predmetu formiranom nakon što su na putu Nikšić - Plužine 2018. godine u saobraćajnoj nesreći poginuli otac i sin Đorđije i Vuk Mašnić.

Zatražili su da im se dostavi kopija predmeta dok porodica poginulih traži da se tužiteljka razriješi dužnosti.

Mašnići iskazuju zahvalnost zbog stava Tužilačkog savjeta, koji je, kažu, na ovaj način uvažio njihovu višegodišnju borbu za pravičnost i istinu.

Đorđije i Vuk Mašnić stradali su pošto su, sa dijela puta sa kog je bio skinut gornji dio asfalta zbog rekonstrukcije, sletjeli u jarak i poginuli na licu mjesta. Njihova porodica tvrdi da su tužiteljka Lukovac i jedan policajac neprofesionalno postupali na uviđaju nesreće i pokušali da prikriju odgovornost izvođača radova. Policajac je kažnjen zbog težeg disiplinskog prekršaja jer je utvrđeno da je falsifikovao zapisnik o uviđaju, tako što je, između ostalog, docrtao znak upozorenja o radovima na putu, a koji nije postojao na mjestu nesreće.

Mašnići su u pritužbi naveli i niz, kako kažu, propusta koje je napravila tužiteljka Lukovac.

Jedan od članova Tužilačkog savjeta Borivoje Đukanović složio se da je imperativ da se tokom saobraćajnih nezgoda, pa čak i sa povrijeđenim osobama, poziva vjestak saobraćajne struke, jer je neizvjesno da li će posljedice biti kasnije sa smrtnim ishodom.

Ako spisi pokažu tačnim tvrdnje porodice Mašnić, došlo je do najgrubljeg ignorisanja zakonskih odredbi.

Đukanović je zato i tražio da budu dostavljene kopije spisa predmeta sa čim se saglasio i član Savjeta iz Ministarstva pravde Bojan Božović, koji je istakao da, nakon razmatranja spisa, i resor iz kog dolazi, ima mogućnost podnošenja prijave protiv tužiteljke.

Bonus video: