Maksimović: Zvanično ćemo se obratiti EBU, kako bi se skinula odgovornost sa RTCG i žirija

"Neregularnosti da je bilo, vjerovatno bi nam bile saopštene istog momenta, sa druge strane, naš žiri je potpuno uredno glasao i u finalu, sa tog aspekta, nije bilo ništa problematično", rekao je Maksimović

4617 pregleda 1 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Evropska radiodifuzna unija (EBU) objavila je nepravilne obrasce glasanja tokom drugog polufinala na Pjesmi Evrovizije. Zbog toga su glasovi žirija šest zemalja, među kojima je i Crna Gora, isključeni.

"U drugom polufinalu, primijećeno je da su četiri od šest žirija uvrstila pet drugih zemalja u svojih pet najboljih (uzimajući u obzir da nisu mogli da glasaju za sebe). Nepravilnost u načinu glasanja žirija takvog obima je bez presedana", naveli su iz EBU.

Iz naše delegacije ponovo odbacuju optužbe da je bilo varanja prilikom glasanja. Crnogorski žiri činili su poslovna direktorica Muzičkog centra Crne Gore Isidora Damjanović, profesorica solfeđa i hora u Muzičkoj školi “Vasa Pavić” - Zoja Đurović, pjevači Božo Bulatović i Mila Nikić i DJ Luka Leković.

"Evropska radio-difuzna unija vratila je potvrđene i ovjerene rezultate, u tom momentu oni nisu bili neregularni, tek naknadno, oni su utvrdili određena ponavljanja, koja su sa tako malim brojem pjesama neizbježna. Smatramo da svaki član žirija ima autoritet, znanje i vještine da određenu pjesmu čuje na svoj način i prema tome je ocijeni. Dakle, ovdje možemo da kažemo da govorimo o pretpostavkama, a ne o o konkretnim neregularnostima", kaže Ivan Maksimović, šef delegacije Crne Gore na Eurosongu.

Ovo pitanje pred Savjetom Radio-Televizije Crne Gore pokrenula je članica tog tijela Marijana Camović-Veličković, koja je tražila da Savjet dobije informacije o svemu ovome. Kazala nam je da im je rečeno da se čeka odgovor Evropske radio-difuzne Unije i da će biti dostavljen Savjetu. U našoj delegaciji brane se da je bilo ponavljanja i preklapanja i između nekih drugih zemalja - recimo Švedske, Australije i Izraela, ali u tom slučaju niko nije primijetio ništa neobično. Maksimović dodaje da su se glasovi našeg žirija u finalu poklopili sa odabirom publike i žirija u ostalim zemljama, tako da ni u tom slučaju nisu vidjeli ništa sporno.

"Neregularnosti da je bilo, vjerovatno bi nam bile saopštene istog momenta, sa druge strane, naš žiri je potpuno uredno glasao i u finalu, sa tog aspekta, nije bilo ništa problematično. Naši pravni savjetnici upravo pišu zvanično obraćanje EBU, sa željom da se ova situacija prevaziđe, da se skine odgovornost i sa Radio - televizije Crne Gore i sa našeg žirija. To slično rade i ostale zemlje, tako da pretpostavljam da je ovo više posao sada za advokate", dodaje Maksimović.

Na ovogodišnje učešće na Eurosongu, RTCG je planirala da potroši ukupno 108 hiljada eura. Iz delegacije kažu da je potrošeno manje, ali se još ne zna koliko tačno. Uz učešće sponzora, očekuju da bi ukupan trošak možda mogao biti prepolovljen.

Bonus video: