Ivana Tomova Petrović: Žena kojoj suze nisu nadmašile ponos, jer nije rodila sina za plakanje, već za opšte dobro naroda

"Taj trenutak smrti njenog sina svjedoči o nesalomivoj vjeri i karakteru Ivaninom. Nije uspjela da ga zastane u životu. Nije uspjela da sastane cetinjskog vladiku i svoga sina, i probijajući se kroz narod, koji je već čuo bio za smrt svoga vladike, zastala je i oštro prekorila svoje Njeguše"

9909 pregleda 6 komentar(a)
Ivan Petrović, potomak dinastije Petrović Njegoš, Foto: Screenshot YouTube TV Vijesti
Ivan Petrović, potomak dinastije Petrović Njegoš, Foto: Screenshot YouTube TV Vijesti

O najvećem crnogorskom pjesniku, vladici Petru Drugom Petroviću Njegošu, pored stihova i istorije vladanja, ostali su brojni podaci, predmeti, naučni radovi i sjećanje koje vremenom ne blijedi.

Međutim, o njegovoj majci, Ivani Tomovoj Petrović, ne zna se gotovo ništa.

Crnogorsko istorijsko nasljeđe, ne uvijek sklono sjećanju na žene, sačuvalo je samo jedan predmet koji je pripadao Ivani - prćiju koju je kao miraz donijela u kuću Petrovića.

Za TV Vijesti, o Njegoševoj majci, o kojoj se do danas ne zna puno, govori Ivan Petrović, potomak dinastije Petrović Njegoš.

"Taj trenutak smrti njenog sina svjedoči o nesalomivoj vjeri i karakteru Ivaninom. Nije uspjela da ga zastane u životu. Nije uspjela da sastane cetinjskog vladiku i svoga sina, i probijajući se kroz narod, koji je već čuo bio za smrt svoga vladike, zastala je i oštro prekorila svoje Njeguše. Rekla im je da ne može da sluša plač, jer ona nije rodila sina za plakanje, već za opšte dobro svoga naroda", opisuje Ivan Petrović.

Ipak, mjesto u istoriji zaslužila je svojim dostojanstvom koje, uprkos brojnim gubicima, suzama nije dozvolilo da nadmaše ponos.

Sahranivši svu svoju djecu, Ivana Petrović Njegoš, dočekala je duboku starost, nadživjevši smrt svojom snagom, ovjekovječenom u čuvenoj tužbalici nad mrtvim Njegošem.

Bonus video: