Podgorički viši sud će donijeti konačnu odluku da li je Veljović kriv za napad na policajca

Jedan od Veljovićević advokata Mihailo Volkov za Televiziju Vijesti kaže da je ovakav potez Tužilaštva očekivan, ali i da vjeruje da će Viši sud potvrditi oslobađajuću odluku

21523 pregleda 24 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Cetinjsko Osnovno tužilaštvo žalilo se na presudu kojom je savjetnik predsjednika države Mila Đukanovića i bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović oslobođen optužbe za napad na policajca Božidara Bulatovića, 5. septembra prošle godine, tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

To znači da će konačnu odluku o tome donijeti podgorički Viši sud, saznaje Televizija Vijesti.

Jedan od Veljovićević advokata Mihailo Volkov za Televiziju Vijesti kaže da je ovakav potez Tužilaštva očekivan, ali i da vjeruje da će Viši sud potvrditi oslobađajuću odluku.

"Vjerujem iz razloga što je u samoj presudi sudija dao više nego dovoljno razloga na kojima temelji svoju sudsku odluku, a isto tako taj Viši sud će imati pred sobom te iste dokaze koje smo zajedno proveli u ovom sudskom procesu", kazao je Volkov.

Prvostepenu oslobađajuću presudu Veljoviću 7. aprila saopštila je sudija cetinjskog Osnovnog suda Marija Ćupić koja je tvrdila da dokaza za osudu nije bilo. Oslobađanju je najviše doprinio iskaz policajca Bulatovića, koji je kazao da ga Veljović nije napao.

"Oštećeni jasno saopštio “tada sam uočio da masa ljudi gura naprijed Veselina Veljovića i sve druge građane prema policijskom kordonu. Uočio sam da je Veselin Veljović u tom trenutku podigao ruke u visini grudi, ali ne okrenute prema policijskim službenicima u smislu napada i guranja već da je pokušavao da zaštiti svoje tijelo", rekla je Ćupić.

Nakon oslobađajuće presude Veljović je ocijenio da je tužiteljka Sanja Radunović podlegla uticajima drugih centara koji su na ovaj predmet mogli uticati.

"Uz žaljenje jer je pokazala i nestručnost i nesposobnost da procijeni ono što su realno činjenice. Svakako to doprinosi kompromitaciji same tužilačke organizacije", kazao je Veljović.

Da li je Osnovno tužilaštvo kompromitovalo sebe, odgovoriće Viši sud u Podgorici, koji će potvrditi ili preinačiti odluku cetinjskih kolega, a može i da naloži novo suđenje Veljoviću.

Bonus video: