"Liječe se kao i većina drugih boginja"

Martinović: Majmunske boginje se prenose bliskim kontaktom, ne strahujemo ali ih očekujemo

Prvi simptomi su groznica tj povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, kašalj, glavobolja i izbijanje karakteristične ospe koja liči na variolu veru ili velike boginje"

5166 pregleda 2 komentar(a)
Martinović, Foto: Printscreen YouTube
Martinović, Foto: Printscreen YouTube

U Crnoj Gori još uvijek nemamo prvi potvrđen slučaj majmunskih boginja i ne strahujemo ali ih očekujemo jer mi se ne razlikujemo od ostatka svijeta i naš narod putuje u zemlje gdje je bolest registrovana, rekao je epidemiolog Instituta za javno zdravlje Adis Martinović u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

On je, pregledavajući literaturu i obolijevanje u Africi u prethodnih desetak godina, kazao da je upravo period od početka januara do kraja aprila sezonski period kada se ova bolest javlja.

On dodaje da je ove godine upravo je u Kongu registrovana epidemija od skoro 1100 slučajeva, što potvrđenih što sumnjivih, "tako da je njoj sad vrijeme".

"Majmunske boginje pripadaju grupi zoonoza, znači prvenstveno obolijevaju životinje i povremeno se prenose na čovjeka. Pripada istom rodu obolijevanja kao što su i variola vera. Na svu sreću majmunske boginje su slične po izgledu ali mnogo mnogo manje opasnije", poručio je Martinović

On je dodao da u većini slučajeva pacijenti prolaze blago do umjerenom kliničkom slikom, te da samo u izutetnim slučajevima kod osoba sa slabijim imunitetom one daju težu kliničku sliku sa mogućnošću smrtnog ishoda.

On je rekao da "najčešća rizična grupa koja ih dobija osobe iz grupe homoseksualaca".

Martinović pretpostavlja da je vrlo moguće da se kod trudnica bolest prenese i na plod.

"Bolest se najčešće prenosi direktnim bliskim kontaktom. Prvi simptomi su groznica tj povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, kašalj, glavobolja i izbijanje karakteristične ospe koja liči na variolu veru ili velike boginje", kazao je epidemiolog.

"Liječe se kao i većina drugih boginja, liječi se ono što je trenutno aktuelno kod tog pacijenta a akcenat se daje na sprečavanje komplikacija u prvom redu bakterijske upale pluća. Izolacija se preporučuje 21 dan", zaklučio je Martinović.