U KCCG će raditi utvrđivanje mutacija tumora

"Tokom protekle decenije desile su se velike promjene. Danas od jednog uzorka radimo značajno veći broj analiza. Nije dovoljno postaviti dijagnozu tumora, već i da predstavimo informacije kako bi onkolozi mogli da liječe pacijenta", objasnio je Vukmirović

2861 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

PCR laboratorija Kliničkog centra Crne Gore dobila je novu namjenu, pa će se tamo sada vršiti molekularne analize tumora u cilju utvrđivanja određenih mutacija koje imaju veliki klinički značaj.

Direktor centra za patologiju KCCG dr Filip Vukmirović rekao je u Bojama jutra da je ova laboratorija tokom omikron soja dala veliki doprinos, te da je tu dnevno rađen veliki broj testova. Sada kada je broj testiranja smanjen plan je da se uvedu nove vrste dijagnostike.

"Tokom protekle decenije desile su se velike promjene u terapijskom smislu, a one prate i dijagnostičke promjene. Mi danas od jednog uzorka radimo značajno veći broj analiza. Nije dovoljno postaviti dijagnozu tumora, već i da predstavimo informacije kako bi onkolozi mogli da liječe pacijenta", objasnio je Vukmirović.

Načelnik odjeljenja za patohistologiju dr Mileta Golubović objasnio je da je put analize kompleksan, ali u dobro organizovanim sistemima ipak jako jednostavan.

"Prvi susret sa tumorom je kada se tumorsko tkivo uzme za analizu, tu je čitav niz analiza i pregleda. Nakon što ga patolog obradi podliježe čitavom nizu tehhničkih procedura, dobijamo tkivni isječak koji može da se koristi u jako dugom vremenskom periodu. Nakon procedura možemo dobiti decidiranu dijagnozu i možemo da demistifikujemo njegov biološki potencijal u smislu koliko može da ugrozi zdravlje i život pacijenta", rekao je Golubović.

Ističe da se insistira na skrining programima jer je važno na vrijeme otkriti bolest, pogotovo malignu, jer su drastične razlike u dijagnozi, tretmanu, terapiji...

"Ova metoda omogućava nam još veči stepen, da i kad se tumor razvije možemo na osnovu određenih parametara djelujemo na suprimiranje širenja bolesti".

Vukmirović dodaje da u svijetu postoji par laboratorija koje mogu da rade čitavo genomsko sekvenciranje, ali da se time dobija ogroman broj podataka koje u velikom procentu nemaju nikakav klinički značaj.

"Pored ciljane terapije koja pogađa određene puteve unutar tumorske ćelije imamo i dugi segment terapije a to je imunoterapija. Određivanje ovih parametara, prediktivnog statusa tumora, da li će on reagovati na imunoterapiju... to radimo nekoliko godina za razne vrste tumora".

Ove analize su se za naše građane do sada radile u laboratorijama u inostranstvu, ali je problem bio vremenski okvir u kojem su se dobijali rezultati. Ovo će, navodi Vukmirović, omogućiti da kroz par dana znamo da li tumor ima neku mutaciju.

Golubović ističe da je oprema koju posjeduje KCCG dobra, moderna i na najvišem nivou, a da trenutno posjeduju tri aparata koja mogu omogućiti ove analize.

Bonus video: