Matijašević: Jedini način je da država pomogne "Plantažama", privatizacija bi bila prodaja za male pare

Ističe da najveće posljedice blokade od strane Opštine Tuzi, za koju ne smatra da je neopravdana, trpe radnici

8051 pregleda 3 komentar(a)

Godinama nagomilani problemi "Plantaža" su isplivali i moraće da se rješavaju jedan po jedan. Jedino država može tu nešto da uradi, ne vidim drugi način osim da se nađe način da se pomogne radnicima i jednoj državnoj kompaniji koja je nekad značila nešto u crnogorskoj privredi i da se nađu krivci i odgovorni za ogroman gubitak koji iznosi 20 miliona eura, rekla je u Bojama jutra novinarka ND Vijesti Biljana Matijašević.

Ističe da najveće posljedice blokade od strane Opštine Tuzi, za koju ne smatra da je neopravdana, trpe radnici.

Povezani članci

02. Jun 2022.

Tuzi blokirale Plantaže, radnici blokiraju Tuzi

"Naravno da imaju pravo da naplate svoj dug za porez koji je vidimo dostigao pola miliona eura. Bilo dogovoreno da se plaća na rate, što Plantaže nisu mogle da ispoštuju. Plantaže imaju i drugih problema, sudskih sporova sa bivšim menadžerima koji ih tuže po raznim osnovama i zbog otkaza koje su dobili, a da ne pominjem ogromne iznose zarada, sjetimo se da je nekada zarada Verice Maraš dostizala skoro osam hiljada eura", navodi Matijašević.

Ona smatra da privatizacija ne dolazi obzir u ovakvom trenutku "jer bi to bila prodaja za male pare".

Kada je riječ o mogućem vraćanju radne nedjelje Matijašević kaže da su ljudi navikli da marketi ne rade nedjeljom i da se neke osnovne namirnice mogu naći na drugom mjestu.

"I pekare su dobile svoju šansu. Kod nas kad nešto postavimo tako da se malo radi, malo ne radi, da se poštuju uslovi to se ne poštuje. Pritisak poslodavaca je jak da se vrati radna nedjelja. Mislim da nije dobra poruka da to bude prvi potez ministra ekonomije. Dominantno žene su zaposlene u tom sektoru. One pokrivaju po 2-3 pozicije za minimalnu platu. A ona nije minimalna plata po zakonskom nivou", rekla je Matiješević.

Bonus video: