Mini invazivne operacije srca obavljaće se u KCCG

"Za sada, svi pacijenti koji imaju problema sa srčanim zaliscima mogu da rade ove mini invazivne operacije. Kod pacijenata koji imaju problema sa velikim krvnim sudovima za sada to još nije standardna procedura jer tehnički kad moramo da radimo puno bajpasa to se ne može izvesti", objasnila je Rašović

4333 pregleda 3 komentar(a)

Mini invazivne operacije koje će se obavljati u Kliničkom centru Crne Gore omogućiće znatno manju hiruršku traumu kod pacijenata, a on će odmah nakon operacije moći da ustane i oporavak će teći brže, rekla je u Bojama jutra kardiohirurg dr Olivera Rašović.

Ona je navela da je kardiohirurška operacija jedna velika operacija, spada u takozvane teške operacije i predstavlja veliku i fizičku i psihološku traumu za pacijenta.

"Kardiohirurgija je krenula malo kasnije od ostalih branši hirurgije da proba mini invazivnu hirurgiju i uz iskustvo ostalih hirurgija smo došli do mogućnosti da i mi možemo raditi ovu proceduru koja pacijentu značajno smanjuju hirušku traumu što znači da pacijent može odmah da ustane, neće imati limitirane pokrete, može se brzo vratiti sportu, poslu itd...", rekla je Rašović.

Ističe da je dobra stvar kod ovih procedura to što sve što su radili na otvorenom srcu mogu da urade i ovako.

"Za sada, svi pacijenti koji imaju problema sa srčanim zaliscima mogu da rade ove mini invazivne operacije. Kod pacijenata koji imaju problema sa velikim krvnim sudovima za sada to još nije standardna procedura jer tehnički kad moramo da radimo puno bajpasa to se ne može izvesti", objasnila je.

Dodaje da što se tiče samog reza i pristupa operaciji, pacijenti nemaju nikakav limit što se tiče kretanja, rada, i sam oporavak zavisi od prethodnog stanja pacijenta.

"Do sada smo uradili pet operacija i sve su uspješno prošle. To su bili zalisci i jedan defekt odnosno jedna šupljina sa kojom je pacijent rođen, koja nije mogla da se riješi i morali smo da je operišemo. Ove operacije su malo zahtjevnije što se tiče tehničkog dijela, i mora čitava ekipa da se pripremi za ovu vrstu operacije. Potrebna edukacija je nesto duža i biće dugačka u zavisnosti koliko ćemo mi puta moći da dođemo da uradimo operaciju i koliko će se pacijenata uraditi. Što se više pacijenata uradi to će biti bolje i ja se nadam da za jedno do godinu dana ćemo uspjeti da čitava ekipa bude samostalna da se mogu raditi ove operacije", kazala je Rašović.

Poručuje da medicina nije stvar koju smo naučili sad i koju ćemo da zaboravimo.

"Moramo da se stalno obučavamo jer se stvari stalno mijenjaju, mijenjaju se preporuke kako pacijenti treba da se liječe, pristupi pacijentu, zahtjevi pacijenta, moraju se uvoditi novine da pacijenti sve vise imaju zahtjeve za uspješno liječenje2, poručila je Rašović.

Bonus video: