Stomatolozi nemaju pravo da prigovaraju ugovorima sa Fondom, mjesečne naknade služe za preživljavanje

"Realna tržišna cijena plombe je od 15 do 70 eura. Sa druge strane nama Fond jednu plombu plaća 5 eura po tim njihovim cjenovnicima, ali ni to nije fiksna cijena jer ih oni konstantno mijenjaju, tako da nikad ne znamo do kraja mjeseca koliko će cijena plombe ili vađenja zuba da bude", objašnjava Šehović Medenica

7996 pregleda 13 komentar(a)

Problem stomatologa sa ugovorom sa Fondom zdravstva je što to nisu ugovori. Mi ne ugovaramo nikakve odnose sa Fondom, a potpisujemo neku vrstu obligaionomg ugovora. Po definiciji, to je pošten ugovor između strana, ali tu nema druge strane. mi smo ugovarači koji se ne pitaju, nego ga potpisuju. Prilikom potpisivanja, iako se ne slažete sa nekim stvarima, nemate pravo da prigovarate Naša obaveza je i da potpišemo niz dokumenata kojim se odričemo niz prava na prigovor, na cijenu...

To je u Bojama jutra na TV Vijesti rekla dr Anđelka Duborija, predsjednica Strukovnog sindikata stomatologa.

Stomatološkinja dr Amela Šehović Medenica kazala je da su cijene na tržištu koje formiraju stomatolozi slobodne, zato što još uvijek Stomatološka komora nije odredila najnižu cijenu za pojedine usluge.

"Realna tržišna cijena plombe je od 15 do 70 eura. Sa druge strane nama Fond jednu plombu plaća 5 eura po tim njihovim cjenovnicima, ali ni to nije fiksna cijena jer ih oni konstantno mijenjaju, tako da nikad ne znamo do kraja mjeseca koliko će cijena plombe ili vađenja zuba da bude", objašnjava Šehović Medenica.

Kaže da na mjesečnom nivou fakture od Fonda variraju od najniže koja je 480 eura do najviše od 3.300 eura.

"To ne zavisi od broja usluga koje ste odradili. Što više usluga odradite i imate veći broj pacijenata vama se taj bod smanjuje i dobijate umanjenu fakturu. Najviše stradaju stomatolozi koji imaju najveći broj registrovanih pacijenata i najveći broj usluga zbog potreba pacijenata. Sa druge strane i zbog nameta Fonda jer smo mi u obavezi da imamo osmočasovno radno vrijeme sa osiguranicima koji imaju besplatne usluge, da zakazani pacijent ne smije čekati preko 7 dana na zakazanu uslugu i da u ambulanti ne smije čekati preko 15 minuta", navodi Šehović Medenica.

Ističe da cijene materijala ne prate cijene usluga koje njima Fond refundira.

Duborija navodi da oni nemaju nikakav plan, razvoj strukture zadnjih 20 godina, specijalizaciju, te da su struka koja je drastično nazadovala.

"Sistem nas ne prepoznaje kao zdravstvene radnike, nemamo nikakvu metodologiju, sistematičnost u postupanju, planskom razvoju, edukaciju kadrova.. To što od Fonda vi možete da dobijete za usluge koje dajete su samo za plaćanje opstanka firme, u pitanju su egzistencijalni iznosi", poručuje Duborija.

Iz Fonda su redakciji Boja jutra uputili pisani odgovor.

"Plaćanje stomatološke zdravstvene zaštite vrši se naknadom za uslugu, tako što se Fondu fakturiše svaka pružena usluga, s tim da maksimalni iznos mjesečne fakture ne može biti veći od visine sredstava opredijeljenih Odlukom o rasporedu sredstava i načinom plaćanja stomatološke zdravstvene zaštite, tj. ne može biti veća od maksimalne mjesečne vrijednosti tima (finansijski limit), što je i definisano ugovorom o pružanju stomatoloških usluga.

Kod prekoračenja finansijskog limita za pružene usluge, kada se fakturiše veći iznos od maksimalno mogućeg, vrši se umanjenje vrijednosti boda. To znači, da se priznaje maksimalno utvrđeni iznos sredstava i stvaran broj bodova za pružene usluge, ali se umanjuje vrijednost boda.

Takođe, ugovorom je definisano da je Fond u obavezi da do 10. u mjesecu, utvrdi maksimalni iznos mjesečne fakture i obavijesti davaoca usluga o maksimalnom iznosu mjesečne fakture za tekući mjesec jer se isti utvrđuje prema podacima iz informacionog sistema Fonda o ostvarenju (broju pruženih usluga) za prethodni mjesec".

Dr Duborija kazala je da stomatolozi i dalje ne znaju metodologiju Fonda, da se bore da je saznaju kako bi bili plaćeni za svoje usluge.

Šehović Medenica smatra da veliki broj stanovnika ima pravo na besplatnu uslugu.

"Fond je stavio veliku populaciju u kategorije koje imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu. To su djeca do 18 godina, studenti do navršenih 26 godina, trudnice, porodilje do godinu dana i stari preko 67 godina i pacijenti sa posebnim oboljenjima. To je veliki broj stanovništva koji ima pravo na besplatnu uslugu i svaki taj stanovnik želi da ostvari tu uslugu besplatno, nama se onda tržište smanjuje i mi smo iz egzistencijalnih razloga prinuđeni da sklopimo taj ugovor sa Fondom", poručuje ona.

Bonus video: