Aneks nakon izbora: Ako ode s funkcije prije isteka mandata Zvicer dobija 50.000 eura iz firme sa milionskim gubicima

Sve se dešava u trenutku, kada je DPS i pored najviše osvojenih glasova na cetinjskim izborima izgubio mogućnost da samostalno formira vlast, dok je Socijaldemokratska partija (SDP) dobila priliku da zahvaljujući istorijskom izbornom rezultatu, odlučuje hoće li nakon dugo vremena DPS poslati u opoziciju. I pokazalo se da hoće

31711 pregleda 66 komentar(a)
Zvicer, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Zvicer, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Teško ide formiranje vlasti na lokalnom nivou u posljednje dvije godine, jer se sada koalira na nešto drugačijim principima nego prethodnih 20-tak godina, ali posljedice po građane nerijetko su jednako loše kao kada se u mnogim opštinama neprikosnoveno pitala samo jedna stranka.

Ovih dana interesovanje javnosti privukla je odluka usvojena nakon cetinjskih izbora, po kojoj je direktor tamošnjeg komunalnog preduzeća, Saša Zvicer, uz saglasnost Upravnog odbora, kroz aneks ugovora dobio pravo na otpremninu u iznosu 24 bruto plate, u slučaju njegovog odlaska sa mjesta direktora prije isteka mandata.

To znači da bi mu pripalo 50.000 eura iz firme sa milionskim gubicima.

Izvršni direktor DOO "Komunalno" sa Cetinja, Saša Zvicer iz Demokratske partije socijalista (DPS) je u saradnji sa Odborom direktora tog preduzeća, 12 dana nakon lokalnih izbora u prijestonici, aneksirao ugovor o radu kako bi u slučaju odlaska sa funkcije uzeo oko 50.000 eura na ime otpremnine.

Aneksom ugovora od 17. decembra prošle godine, precizirano je da se Zviceru, umjesto 12, isplate 24 bruto zarade.

Sve se dešava u trenutku, kada je DPS i pored najviše osvojenih glasova na cetinjskim izborima izgubio mogućnost da samostalno formira vlast, dok je Socijaldemokratska partija (SDP) dobila priliku da zahvaljujući istorijskom izbornom rezultatu, odlučuje hoće li nakon dugo vremena DPS poslati u opoziciju. I pokazalo se da hoće.

U SDP danas oštro kritikuju potez Zvicera sa čijom su strankom 17 godina bili u koaliciji na državnom nivou.

Kritike stižu iz cetinjske URE, koja daje podršku vlasti u tom gradu .

Iz DPS spornu otpremninu niko nije htio da komentariše.

Saša Zvicer je Televiziji Vijesti u kratkom telefonskom razgovoru samo rekao kako očekuje da će Prijestonica Cetinje poštovati odluku Skupštine i da će ga pustiti da radi posao do kraja mandata - još dvije godine.

Na Skupštini Prijestonice Cetinje u srijedu, to je bilo objašnjenje u vezi sa dvostruko naraslom otpremninom nakon izbora.

Zvicer napominje i da Komunalno u zadnjih 10 godina posluje pozitivno, ali da mu je ugrožena likvidnost zbog dugovanja.

SDP-u poručuje da se mane političkog revanšizma, dok iz ove partije uzvraćaju kako će insistirati da se slučaj ispita do kraja.

Zvicera pozivaju da se odrekne visoke otpremnine, a od odbornika DPS-a tražiće da se jasno odrede po ovom pitanju.

Zvicer ponavlja da mu novac nije važan, ali jeste ostanak na funkciji.

U SDP postavljaju i pitanje odgovornosti Upravnog odbora javnog preduzeća kojim Zvicer rukovodi , dok iz URE otkrivaju:

"Po mojim informacijama, drugi direktori firmi koje su vezane za lokalnu samoupravu neće tražiti svoje otpremnine", rekao je Slavko Janković, odbornik URE.

Nezaobilazna tačka i u ovoj priči je patriotizam.

"Na ovom primjeru bi bio patriotizam to da gospodin Zvicer pokaže da mu je istinski stalo do novca građana Cetinja i preduzeća kojim rukovodi, da se odrekne tog novca u korist i građana i tog preduzeća", rekao je Mirko Stanić, odbornik SDP.

SDP se do sad na sličan način nije osvrnuo na situaciju u kojoj je njihov bivši lider i aktuelni šef diplomatije Ranko Krivokapić na nezakonit način pokušao da dođe do penzije od 2.000 eura.

No, to svakako nije razlog da se zaboravi na slučaj Saše Zvicera, inače supruga Vesne Simović Zvicer, predsjednice Sudskog savjeta.

Bonus video: