Marković: Postoje mehanizmi da država krene u prinudnu naplatu poreskih dugova i provjeru krivične odgovornosti

Direktor RTV Nikšić je kazao da u ozbiljnim demokratskim društvima sve možete, ali porez morate platiti

9818 pregleda 14 komentar(a)
Marković, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Marković, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vjerujem da postoje mehanizmi da država može da krene u prinudnu naplatu poreskih dugova i da se krene u provjeru krivične odgovornosti svih onih koji su bili čelu firmi koje se nalaze na crnoj listi, kazao je u Bojama jutra Nikola Marković, direktor RTV Nikšić.

On navodi da se crna lista gdje se navode sve firme koje duguju ogromne sume za porez objavljuje svake godine, ali da međutim institucije nijednom nisu otvorile ovo pitanje.

"Zbog čega se dozvolilo da dug dođe do 300 miliona. To je tako zbog nefunkcionisanja pravne države. U ozbiljnim demokratskim društvima sve možete, ali porez morate platiti. Ogromne kompanije za koje su nas do juče ubjeđivali da rade odlično su na ovom spisku. Na primjer Plantaže, ubjeđivali su nas da posluju sjajno i da su im zato tolike plate. Mediji su godinama brujali o Aferi Možura, bivša vlast je govorila da je sve u redu a vidite samo dug za porez", nabraja Marković.

Smatra da je problem to što javnost nije upoznata sa imenima privatnih lica i javnih funkcionera koji duguju novac.

"Brojni funkcioneri imaju razne što formalne što neformalne biznise. Zašto ne možemo da vidimo kakve su njihove poreske obaveze. Moramo biti mnogo transparentniji. Vjerujem da postoje mehanizmi da država može da krene u prinudnu naplatu i da se krene u provjeru krivične odgovornosti. Osim Plantaža tu si i Aerodromi, Montenegro erlajnz... Da vidimo kako se došlo u tu situaciju. Da li iko ko je rukovodio snosi odgovornost za to ili je završio mandat, uzeo otpremninu i otišao. Država mora da bude rigorozna pogotovo kad su u pitanju firme poput ovih u pitanju", kaže Marković.

Kada je riječ o Otvorenom Balkanu Marković smatra da se o ovom pitanju mora povesti otvorena debata kako bi se vidjelo šta su prednosti, a šta mane- "Pitanje Otvorenog Balkana je ozbiljno i važno pitanje za Crnu Goru i vidimo da su političke elite unaprijed zauzele stav da li Crna Gora treba ili ne da pristupi. Mi do sad nismo imali pravu debatu o tome, da vidimo koje su prednosti OB, da vidimo šta dobijamo, koje su mane".

Ističe da OB ne smije da bude zamjena za naše EU integracije.

"Vidimo da u samoj Vladi imamo disonantne tonove, zato mislim da se tome mora pristupiti ozbiljno. Regionalna saradnja je sama po sebi jako dobro. Ali ne zaboravimo da je ovaj region jako osjetljiv i svjedoci smo da je od ljubavi do mržnje jako mali korak i svjesni smo šta smo preživjeli u posljednjih 30 godina", poručuje Marković.

Bonus video: