Uljarević: Zahtjev za prelet aviona Lavrova pokušaj demonstracije sile

"Sa punom sviješću su krenuli u tu vrstu avanture kako bi vidjeli dokle mogu stići i dobro je da su dobili jedinstven odgovor na Balkanu"

8392 pregleda 42 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Crna Gora je zabranom preleta rsukog aviona u kome je bio ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov efektivno poštovala uvedene sankcije Rusiji i to je nešto što je, po mom sudu, bilo očekivano.

Kazala je u Bojama jutra direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

"Na drugoj strani imamo Srbiju koja nastavlja da pokušava da balansira. Upravo zbog ovakvih geopolitičkih prilika mi danas mnogo bolje razumijemo zašto je članstvo u NATO bilo dobro za Crnu Goru jer nas ipak to štiti od nekih neposrednih malignih uticaja. Rusija je teritorijalno dalje od nas ali ona ima države preko kojih pokušava da ostvari interese u regionu. Vidjeli smo da je Rusija kroz različite reakcije poslala jedan vid posrednih. Odnosi su sa Rusijom prilično loši", kazala je Uljarević.

Pokušaj preleta Lavrova, iako su na snazi sankcije, vidi kao pokušaj demonstracije sile.

"Da je to prošlo onda bi bile i druge aktivnosti. Sa punom sviješću su krenuli u tu vrstu avanture kako bi vidjeli dokle mogu stići i dobro je da su dobili jedinstven odgovor na Balkanu. To je cijena koju oni treba da plate zbog urušavanja međunarodnog pravnog poretka i pokušaja da se označi teritorija na Zapadnom Balkanu što u ovom slučaju nije uspjelo. Osim Srbije koja je pokazala da ima razumijevanja i za njihovu poziciju", rekla je Uljarević.

Bonus video: