Hrana ne smije dugo vremena da provede u opasnoj temperaturnoj zoni, da se ne bi preostali mikroorganizmi razmnožili

Barjaktarović Labović ističe da je u radu sa hranom bitno sprovoditi higijenske procedure od proizvodnje, preko skladištenja, preko pripreme do termičke obrade, što je strašno važna i kritična kontrolna tačka

3953 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Da bi izbjegli trovanje hranom najvažnije je voditi računa o higijeni hrane. To podrazumijeva ne samo pravilo pranje ruku, pravilno održavanje pribora kojim se rukuje u radu sa hranom, površine koja dolazi u kontakt sa hranom već i nabavku hrane koja je zdravstveno bezbjedna i od koje ćemo napraviti zdravstveno bezbjedan obrok, kazala je u Bojama jutra specijalista higijene dr Snežana Barjaktarović Labović.

Ove godine se Svjetski dan bezbjednosti hrane obilježava pod sloganom "Bezbjedna hrana, bolje zdravlje".

"Ovaj datum je uspostavljen prije četiri godine prvi put, a razlog tome je što se uvidjelo da bez obzira što je sve napredovalo, opet imamo preko šest stotina miliona na godišnjem nivou poremećaja zdravlja usled bolesti koje se prenose hranom", objasnila je Barjaktarović Labović.

Ističe da je u radu sa hranom bitno sprovoditi higijenske procedure od proizvodnje, preko skladištenja, preko pripreme do termičke obrade, što je strašno važna i kritična kontrolna tačka.

"Bez obzira da li su u pitanju kućni uslovi ili restoran moramo isto da djelujemo. Moramo da gledamo da hrana izgleda kako treba, da je pakovanje netaknuto, da ima deklaraciju, da je skladištimo na propisan način pod propisanom temperaturom, da je pripremamo na pravilan način termički, a to znači da se hrana izloži temperaturi od 75 celzijusa najmanje 30 sekundi", navodi Barjaktarović Labović.

Zdravstveno bezbjedna hrana je hrana koja nakon konzumacije neće dovesti do poremećaja zdravlja.

"Naš zadatak je da ne dozvolimo da hrana provede dugo vremena u opasnoj temperaturnoj zoni, da ne bi potencijalno preostali mikroorganizmi se razmnožili jer se oni razmnožavaju velikom brzinom i koriste uslove koji su im pogodni".

Temperatura, dodaje doktorica, u značajnoj mjeri određuje zdravstvenu bezbjednost hrane i zato se ona i čuva u plusnom rashladnom uređaju do 5 ili ako se čuva zamrznuta na minus 18 stepeni.

"Higijena ruku je takođe važna preventivna mjera i predstavlja najjeftiniju i najefikasniju preventivnu mjeru u sprečavanju širenja svih zaraznih bolesti pa i ovih koje se prenose hranom".

Bonus video: