Šuškavčevića optužuju da je privatizovao Sindikat UP i da je netransparentan: "Ne pada mi na pamet da podnesem ostavku"

"U finansijskom izvještaju za prošlu godinu piše da smo uzeli povraćaj tih sredstava u iznosu od 520.000 eura, ako računamo da smo dobili još otprilike 500.000 eura od ulaganja u Stambeni fond i 500.000 eura članarine to je milion i po, a mi smo danas u situaciji da se Sindikat zadužuje milion i po da bi svojim članovima podijelio stambene kredite, a našeg novca nema", navodi Rmandić

4535 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Službenici Uprave policije zamjeraju predsjedniku Sindikata UP Mladenu Šuškavčeviću neaktivnost, netransparentno trošenje sindikalnog novca, netransparentnu stambenu gradnju u nekoliko gradova Crne Gore i njegov rad prema organima sindikata.

To je u Bojama jutra kazao službenici UP Igor Rmandić i Mladen Šaranović.

Rmandić je kazao da je Šuškavčević je od Sindikata Uprave policije napravio privatnu firmu.

"I to tvrde i drugi članovi glavnog Odbora jer sve odluke su u njegovim rukama, a odluke koje donese glavni Odbor ili Predsjedništvo u ogromnom broju slučajeva se ne poštuju. Imamo godišnji priliv u sindikalnu kasu otprilike oko milion eura, a nemamo odgovor na pitanja gdje se taj novac nalazi", tvrdi Rmandić.

Ističe da članovi Sindikata izdvajaju dva odsto zarade za Stambeni fon i dva odsto za članarinu. Od tog novca se, objašnjavaju, daju određene pozajmice članovima koje oni vraćaju bez kamate u 12 rata.

"U finansijskom izvještaju za prošlu godinu piše da smo uzeli povraćaj tih sredstava u iznosu od 520.000 eura, ako računamo da smo dobili još otprilike 500.000 eura od ulaganja u Stambeni fond i 500.000 eura članarine to je milion i po, a mi smo danas u situaciji da se Sindikat zadužuje milion i po da bi svojim članovima podijelio stambene kredite, a našeg novca nema", navodi Rmandić.

Šuškavčević je odgovarajući službenicima kazao da činjenice govore da je tokom njegovom mandata urađeno puno po svim pitanjima, te da Sindikat ulaže puno napora kada je u pitanju zaštita policijskih službenika.

"U 2021. godini smo od članarine i povraćaja sredstava pozajmica koji iznosi preko milion i sto hiljada, za realizaciju pomoći opredjeljeno je oko 450.000 eura dok je za realizaciju pozajmica opredijeljeno preko 580.000 eura. Ova dva iznosa predstavljaju više od 90% sredstava priliva od povraćaja na redovnom računu", naveo je.

On tvrdi da se sredstva iz Stambenog isključivo troše za rješavanje stambenih pitanja i da Rmandić i Šaranović žele da "izvrnu neke činjenice".

"Glavni odbor je donio odluku da se Sindikat zaduži sa 1.100.000 eura kako bi omogućili ljudima koji će sad ići u penziju da na neki način dobiju te kredite. Izjava kolege Rmandića da je Sindikat pretvoren u privatnu firmu nažalost nije tačna. Glavni Odbor o svemu odlučuje, i o trošenju sredstava i o načinu kako se raspodjeljuju", odgovorio je Šuškavčević.

Šaranović ističe da su glavne stvari koje se tiču policijskih službenika zarade, beneficirani radni staž i povoljni uslovi penzionisanja.

"Neke od tih stvari smo uspjeli da unesemo kroz kolektivni ugovor a neke nismo. Aprilsku i majsku platu smo primili od 40 do 100 eura manje kada je došlo do velikog revolta policijskih službenika i veliki broj njih je potpisao peticiju za smjenu predsjednika sindikata, i to preko 1.500 članova sindikata od 4.500 članova sindikata. Još toliko ljudi je nezadovoljno radom sindikata ali iz nekih razloga ne žele da potpisuju", kaže Šaranović.

Dodaje da je u periodu prije imenovanja Šuškavčevića ukinut veliki broj dodata te da on nije uspio za osam godina svog predsjedavanja da se izbori za to se nijedan vrati.

Šuškavčević je na pitanje da li ga zabrinjava podatak da 1.500 članova organizacije na čijem je čelu ne žele da više bude tu odgovorio:

"Zanimalo bi me da su ti papiri ispravni. Na taj spisak može bilo koji građanin Crne Gore da se potpiše i ne pada mi na pamet da podnesem ostavku u ovom trenutku, najviše zbog pregovora oko kolektivnog ugovora kada smo na najboljem putu da ga riješimo".

Bonus video: