Đurović: Ulaskom Kosova u dijalog sa Srbijom kroz Otvoreni Balkan priznali bi činjenicu da je samostalna država

"Mislim da je pitanje Otvorenog Balkana podignuto na emotivni nivo koji valjda treba da obezbijedi neku podršku na sledećim izborima, pa onda oni koji se obraćaju ultra crnogorskom biralčkom tijelu prikazali ovu inicijativu kao neku Veliku Srbiju što je dosta besmisleno s obzirom na to da upravo Rama najavljuje da smo postali član".

12080 pregleda 6 komentar(a)

Crna Gora još uvijek nije postala dio Otvorenog Balkana i jasno je da će moći da bude dio tog procesa ako Vlada odluči. Mislim da Crna Gora ne može da izgubi bilo šta ulaskom u proces dijaloga sa zemljama regiona. Ti oblici saradnje mogu samo da olakšaju rad privrede i pomognu običnim građanima.

To je u Bojama jutra rekao direktor Media Centra Goran Đurović.

Komentarišući jučerašnju izjavu predsjednika albanske vlade Edija Rame da predsjednik Vlade Dritan Abazović, koji boravi na samitu u Ohridu, danas uvodi Crnu Goru u Otvoreni Balkan, Đurović kaže da Rama ima običaj da daje bombastične izjave.

"Mislim da je ovo pitanje podignuto na emotivni nivo koji valjda treba da obezbijedi neku podršku na sledećim izborima, pa onda oni koji se obraćaju ultra crnogorskom biralčkom tijelu prikazali ovu inicijativu kao neku Veliku Srbiju što je dosta besmisleno s obzirom na to da upravo Rama najavljuje da smo postali član. Mislim da će i Kosovo razmisliti da li da počne proces nekog dijaloga jer je to značajan momenat koji može da obezbijedi neku realnost na terenu i prikaže da jeste Kosovo samostalna država. Ulaskom u dijalog sa Srbijom kroz Otvoreni Balkan ta činjenica bi bila vrlo očigledno prihvaćena i priznata od strane Srbije. Nev idim opasnost dijaloga", rekao je Đurović.

Navodi da je u poslednje vrije ključni argument da će Otvoreni Balkan biti iskorišten da zaustavi Crnu Goru na putu integracija u EU.

"Ali to su besmislice. Kao da u Briselu sjede djeca pa će nam reći vi sada imate Otvoreni Nalkan pa ne možete kod nas. To nažalost koristi i predsjednik Crne Gore iz nekih svojih, rekao bi ličnih ali i partijskih razloga", smatra Đurović.

Bonus video: