Zbog naknada 4.200 majki obustavilo primanje penzije

"U finansijskom smislu to znači da je ukupan iznos njihovih mjesečnih penzija otprilike nešto više od 871.781 euro što znači da će na godišnjem nivou budžet fonda PIO po ovom osnovu biti uvećan za nešto više od sedam miliona eura", rekla je Kažić

18893 pregleda 20 komentar(a)

Usvajanjem Zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece 4.200 korisnica prava obratilo se Fondu PIO zahtjevom za obustavu isplate penzije, kazala je u Bojama jutra Ivana Kažić, načelnica Odsjeka za obračun i isplatu prava iz PIO.

"U finansijskom smislu to znači da je ukupan iznos njihovih mjesečnih penzija otprilike nešto više od 871 .781 euro što znači da će na godišnjem nivou budžet fonda PIO po ovom osnovu biti uvećan za nešto više od sedam miliona eura", rekla je Kažić.

S obzirom na to da se radi o stečenom pravu, objašnjava ona, korisnice naknada se mogu ponovo Fondu PIO obratiti zahtjevom za uspostavljanje isplate penzije.

"Ono što je bitno naglasiti jeste da je uz zahtjev za ponovnu uspostavu isplate penzije potrebno priložiti rješenje od Centra za socijalni rad o prestanku korišćenja naknade po osnovu rođenja troje ili više djece. Što se tiče ukupnog broja penzionera, Fond PIO osim penzija vrši isplatu i ostalih prava, tako da ukupan broj korisnika prava trenutno u Crnoj Gori iznosi 123.979 korisnika", navela je Kažić.

Bonus video: