Perović: Đukanovićeva posjeta je protokolarnog karaktera, to ne mijenjaju ni privatne, porodične teme

Profesor filosofije i građanski aktivista Srefan Đukić kaže da treba biti oprezan u iznošenju ocjena u vezi sa ovim susretom, kome se u nekim političkim krugovima, bliskim CPC, već pridaje značaj koji on teško da može imati.

32853 pregleda 24 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Da li je jučerašnja posjeta Mila Đukanovića Vaseljenskoj patrijaršiji zaista bila prva službena posjeta šefa crnogorske države poslije 123 godine, kako je realizovana i da li bi mogla otvoriti temu statusa Crnogorske pravoslavne crkve, samo su neka od pitanja koje je Televizija Vijesti dostavila Kabinetu predsjednika države.

Kako je prva, ako je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, u dva navrata, 2010. i 2012. godine, razgovarao sa Vartolomejem na Fanaru, o čemu svjedoče zvanična saopštenja sa sajta tadašnjeg predsjednika Cren Gore ali i Srpske paravoslavne crkve?

Iz Kabineta predsjednika je odgovoreno sljedeće:

"Koristimo priliku da vas informišemo da smo imali u vidu službenu posjetu, koja je ugovorena preko Diplomatsko-konzularnog predstavništva Crne Gore. U saopštenju koje je usaglašeno s Vaseljenskom Patrijaršijom sadržano je sve što su dvije strane smatrale relevantnim za upoznavanje javnosti o susretu."

Izostao je odgovor na pitanje da li su Đukanović i Vartolomej juče raspravljali o statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Iako je iz Predsjedništva saopšteno kako su patrijarh i predsjednik razmjenili mišljenja o svim relevantnim pitanjima od zajedničkog interesa, uz spremnost za dalje održavanje kontakata, sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Gojko Perović je, u pisanom odgovoru za TV Vijesti, ocijenio da ovaj sastanak nema baš nikakvu dodirnu tačku sa bilo kojom unutarcrkvenom temom.

Gojko Perović
foto: Screenshot Youtube Nikolaj

"Ni kad je u pitanju Crkva u Makedoniji, niti kada je u pitanju položaj SPC u Crnoj Gori. Ovo tim prije što se predsjednik Crne Gore u više navrata pokazao kao nedobronamjeran prema Crkvi i sveštenstvu. Ono sto se juče moglo vidjeti na snimcima i pročitati u saopštenjima jasno govori da je predsjednik Crne Gore mogao čuti od patrijarha Konstatinopoljskog da su ličnost i djelo blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, i recimo napredak i uspjeh Cetinjske bogoslovije, one teme kroz koje cijelo pravoslavlje sagledava Crnu Goru. A upravo su to adrese u Crnoj Gori koje je Đukanovićeva vlast na sve načine nastojala da izopšti iz države i društva", kazao je Perović.

On podvlači da je jučerašnja posjeta bila protokolarnog karaktera, kako se inače uobičava kada na Fanar dolaze državnici.

"Tu činjenicu ne mijenja ni detalj koji je vezan za privatne, porodične teme samog Đukanovića, a koje su, kako čujemo, sprovedene uz blagoslov sveštenstva Patrijaršije", kazao je Perović.

Đukić: Oprezno u iznošenju ocjena u vezi sa susretom

I profesor filosofije i građanski aktivista Srefan Đukić kaže da treba biti oprezan u iznošenju ocjena u vezi sa ovim susretom, kome se u nekim političkim krugovima, bliskim CPC, već pridaje značaj koji on teško da može imati.

Stefan Đukić
foto: Privatna arhiva

"Situacija sa davanjem Tomosa Ohridskoj arhiepiskopiji, nejasna situacija oko Ukrajinske pravoslavne crkve, i još neki događaji, daju za pravu takvim razmišljanjima, ali ne treba trčati, ne treba neki da se pretjerano raduju i neki drugi ne treba odmah da strahuju jer sam sastanak ne mora ništa da znači u ovom trenutku, vidjećemo kako će se stvari odvijati, iskreno se nadam da je predsjednik Đukanović odustao od miješanja u stvari crkava", kazao je Đukić.

Bilo važno da saznamo da li je Đukanovićeva porodica u Istanbul otputovala u privatnoj reziji ili vladinim avionom kojim je, kako saznajemo, otputovao šef drzave?

Bonus video: