Projekat "Luča": Crna Gora uskoro lansira prvi satelit u svemir

"Projekat Luča predstavlja novi način lansiranja, jer mi je dižemo do granica svemira negdje na visini od 60km i onda tek počinje lansiranje rakete. Cilj nam je da prođemo preko 80% i da imamo konekciju sa satelitom"

21364 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Screenshot Youtube Vijesti
Foto: Screenshot Youtube Vijesti

I mada zvuči kao rubrika "vjerovali ili ne", Crna Gora će uskoro prvi put lansirati satelit u svemir, a za to su upravo zaslužni mladi crnogorski entuzijasti, zaljubljenici u nauku.

Projekat "Luča", kako navodi glavni inžinjer Nikola Perović, predstavlja novi način lansiranja.

"Ako balon može da podigne kocku, može da podigne terete zašto ne bi mogao i rakete da podigne, jer ona kad polijeće ona u samom polijetanju potroši 80% svog goriva. Projekat Luča predstavlja novi način lansiranja, jer mi je dižemo do granica svemira negdje na visini od 60km i onda tek počinje lansiranje rakete. Cilj nam je da prođemo preko 80% i da imamo konekciju sa satelitom", kazao je Perović.

Nina Drakulić, inženjer telekomunikacija, kazala je da već pet godina vode djecu na takmičenja, ali i da su dugo razmišljali o imenu, prije konačne "Luče".

Šef komunikacije i razvoja Filip Jovićević poručio je da je na njima da iznesu to na pravi način.

"Da građani, država vidi značaj, nama je cilj da podignemo svijest o robotici i svemirskom istraživanju među mladima, i samim tim nadamo se da će država prepoznati značaj, da se otvaraju nova radna mjesta, da naši naučnici imaju prostora da rade u Crnoj Gori, da ne gledaju kako da napuste državu", poručio je Jovićević.

Bonus video: