Turisti mogu samo iza kapija da gledaju Sveti Stefan: Zatvaranjem gubi Crna Gora

Dok Vlada razmišlja kako da vrati najekskluzivnije crnogorsko ljetovalište, 15 godina od izdavanja u zakup i sa preostalih još 27, Sveti Stefan i Miločer i u drugo ljeto ulaze zaključani

18489 pregleda 20 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sveti Stefan, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Na polovini juna, dok se u sudu u Londonu vodi arbitraža o Svetom Stefanu, a iz Vlade najavljuju da traže način da se najpoznatije crnogorsko ljetovalište vrati državi, turisti mogu samo da uživaju u pogledu, iza kapija, na popularnog "Sveca".

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma uvjeravaju da čine sve kako bi Grad - hotel što prije bio otvoren, a na to apeluju i turizmolozi, koji ponavljaju da zatvaranjem našeg poznatog turističkog brenda gubi Crna Gora.

Dok Vlada razmišlja kako da vrati najekskluzivnije crnogorsko ljetovalište, 15 godina od izdavanja u zakup i sa preostalih još 27, Sveti Stefan i Miločer i u drugo ljeto ulaze zaključani.

Iako je zakupac, Adriatik Propertis, grčkog biznismena Petrosa Statisa početkom marta najavio da namjerava da ovog ljeta otvori Sveti Stefan, to je i dalje neizvjesno jer je u toku arbitraža pred sudom u Londonu, u kojoj od države traže 100 miliona eura odštete.

Statis je zatvorio hotele nakon nekoliko protesta dijela mještana prošle godine, koji se protive gradnji apartmana u okviru novog hotela "Kraljičina plaža" i traže bezuslovan pristup zakupljenim hotelskim plažama. To je i suština spora zbog kog se vodi arbitraža.

Stručnjaci ukazuju da se problem sa Svetim Stefanom odražava na poziciju Crne Gore na svjetskoj turističkoj mapi.

A na Svetom Stefanu i Miločeru odmarale su brojne svjetski poznate ličnosti, poput Sofije Loren, Elizabet Tejlor, Bobija Fišera, Borisa Spaskog, Klaudije Šifer, Andree Bočelija, Silvestera Stalonea ili Roberta De Nira. Prije pandemije, ovdje je odmarala porodica Dejvida i Viktorije Bekam, a 2014. srpski teniser Novak Đoković vjenčao se na Kraljičinoj plaži.

Bonus video: