Vlasti se mijenjaju, liste čekanja na pregled ostaju: Krnjević poziva pacijente na strpljenje

Iz Kliničkog centra ističu da su preduzeli niz mjera da se liste skrate, ali na neke specijalističke preglede i dalje će morati da se čeka po nekoliko mjeseci

6266 pregleda 9 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: KCCG
Klinički centar Crne Gore, Foto: KCCG

Vlasti se mijenjaju, a liste čekanja na preglede u bolnicama i dalje ostaju. Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je upozorila da je vrijeme da se nakon dvije i po godine pandemije kovida, naš zdravstveni sistem konačno pozabavi nagomilanim brojem pacijenata koji čekaju.

U Kliničkom centru od prošle sedmice su počele da rade dopunske ambulante, kako bi se smanjile liste čekanja. Ipak, prvi termin kod neurologa imaju tek u oktobru, a za fizijatra i psihijatra u septembru.

"Ako želimo razvijeno društvo, ono mora da bude i zdravo", rekao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, 7. juna.

A, da bi bilo zdravo, pacijentima se pomoć mora obezbijediti na vrijeme.

"Sada je vrijeme da se zdravstveni sistem pozabavi nagomilanim brojem pacijenata koji još čekaju", ranije je poručio Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Nije novina da su nam liste čekanja na preglede duge ali se nešto konačno mora uraditi. Iz Kliničkog centra ističu da su preduzeli niz mjera da se liste skrate, ali na neke specijalističke preglede i dalje će morati da se čeka po nekoliko mjeseci.

"Neurološki pregled, može se ostvariti 4. oktobra, što je poboljšanje nekih mjesec i po do dva, u odnosu na prethodni period. Što se tiče psihijatrije i fizikalne medicine, pregledi se mogu ostvariti u septembru mjesecu", rekao je Đorđije Krnjević, direktor Interne klinike KCCG.

Da bi pacijenti koji u naredna tri mjeseca imaju zakazane specijalističke preglede upravo kod neurologa, ali i endokrinologa, hematologa, gastroenterologa i reumatologa konačno došli na red, u Kliničkom centru od prošle sedmice rade dopunske ambulante, svakog dana i vikendom nakon 15 sati u narednih mjesec.

"Te pacijente, koji su čekali na prvi pregled dva do tri mjeseca, biće pregledani u junu, a istovremeno smo u tom periodu, jul, avgust, septembar, oslobodili te dodatne termine za neke nove pacijente", dodao je Krnjević.

Pandemija je usporila i operacije, pa i tu postoje liste čekanja.

"Za ortopediju i kardiohirurgiju. Što se tiče ortopedije, to je nekih manje od 200 pregleda, a što se tiče kardiohirurgije, to je nekih 130 pacijenata", objasnio je Krnjević.

Osim pandemije, ali i nedostatka kadra, jer je jedan broj ljekara morao da ode na usavršavanje, zdravstveni radnici dio odgovornosti ponovo prebacuju i na pacijente. Neki od njih, kažu, imaju višestruke upute kod istog doktora.

"Imate jednog pacijenta koji je zakazan sedam puta kod endokrinologa. Mi smo uvidom u dokumentaciju, praktično 5.300 takvih, duplih, troduplih, petoduplih uputa, anulirali, odnosno oslobodili te termine", kaže Krnjević.

I dok Krnjević poziva pacijente na strpljenje, da bi neko bio strpljiv, mora biti zdrav, ali pitanje je da li i zdravi mogu da čekaju na preglede po četiri mjeseca.

Bonus video: