Kada su ćelije prekomjerno nadražene suncem stvaraju pigment koji vidimo kao mrlje

Zekić navodi da kada se skupi kumulativni negativni uticaj sunčevog zračenje dolazi do promjena na DNK strukturi samih ćelija, poremećaja funkcionisanja a može se javiti više različitih zloćudnih tumora

7348 pregleda 0 komentar(a)

Sve više se izlažemo suncu i to dovodi do sve većih problema sa kožom. Ne samo što je sunce sve jače i ozonski omotač sve oštećeniji, nego se i mi neodgovorno ponašamo i izlažemo se suncu u dijelu dana kada je insolacija najjača, objasnio je u Bojama jutra dermatolog Josip Zekić.

On navodi da je za zaštitu od sunca i hiperpigmentacije najvažnije da nosimo zaštitnu odjeću, svijetlu odjeću, kapu i da redovno mažemo zaštitne kreme.

"UVA zračenje stimuliše naše ćelije u koži melanocite i oni kako bi zaštitili kožuod zračenja pojačano stvaraju pigment melanin. Kada su te ćelije prekomjerno nadražene zračenjem nejednako stvaraju pigment i to vidimo kao mrlje", kaže Zekić.

Dodaje da kada se skupi kumulativni negativni uticaj sunčevog zračenje dolazi do promjena na DNK strukturi samih ćelija, poremećaja funkcionisanja a može se javiti više različitih zloćudnih tumora.

"Današnje kreme su kreme širokog spektra i njih trebaa koristiti. Mineralna zaštita se preporuče posebno djeci, kod odraslih je u redu koristiti i kreme sa hemijskom zaštitom. Sve kreme koje imaju veći faktor od 30 štite više od 97% UVB zračenja. Puno važnije od veličine faktora je da se nanose redovno. Sve se moraju nanositi na dva sata, a za cijelo tijelo potrebno je 30 grama. To je količina dvije supene kašite", navodi Zekić.

Kada se fleke pojave one se tokom zime mogu tretirati ili kremama za izbjeljivanje ili hemijskim pilinzima

Bonus video: