Nema novca za naknade za novorođenčad

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da fali novca za povećanje penzija, isplatu naknada za majke i dječjih dodataka, ali da će Vlada te socijalne mjere koje je usvojila bivša vlast – primijeniti

23307 pregleda 50 komentar(a)
Adrović i Damjanović na Odboru, Foto: Screenshot/Youtube
Adrović i Damjanović na Odboru, Foto: Screenshot/Youtube

Pred Vladom su veliki finansijski izazovi, a jedan od glavnih je povećanje minimalne penzije na 200 eura, što će državu godišnje koštati oko 16 miliona. Međutim, zbog inflacije, usklađivanje penzija sa platama značiće dvadesetak miliona eura veći izdatak od toga, upozorio je resorni ministar na konsultativnom saslušanju pred skupštinskim Odborom za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

"Ja i dalje mislim da to nije dovoljno, da se aktivno mora razmišljati da se nađe prostora i modela da se nakon izmjena i dopuna Zakona o budžetu, koje se očekuju krajem jula, stvori dodatni prostor za dodatnu podršku penzionerima”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Damjanović kaže da su fiskalni izazovi i isplata naknada majkama sa troje i više djece, za šta će biti neophodno dodatnih deset miliona eura, kao i dječijih dodataka za djecu do 18 godina, čija je primjena predviđena od oktobra.

"Nekih tridesetak miliona eura godišnje, odnosno, imaju četiri, pet miliona za ova dva mjeseca. Imajući aspekte rasta je ostavljeno da se dobro procijeni da li je ova mjera opravdana.”

Damjanović ipak poručuje da će Vlada ove mjere bivše vlasti primijeniti, ali mora povećati prihode. Zato je ponovo uvela akcize na gorivo za jahte za rekreaciju.

"Naša procjena je da je budžet izgubio najmanje 40 miliona eura zbog toga što nije bilo akcize za ovu vrstu plovila", rekao je Damjanović.

U međuvremenu, predsjednik Milo Đukanović upozorio je Vladu da preispita rješenje o naplati akciza na gorivo za jahte, i tvrdi da će biti "veća dara nego mjera".

S druge strane, za još jednu mjeru bivše Vlade – naknade za bebe rođene ove godine, od 500 do hiljadu eura – para trenutno nema, kaže ministar rada i socijalnog staranja. Pare za tu namjenu predviđene su iz budžetske rezerve, ali je u njoj ostalo samo oko šest miliona eura.

"Neđe je procjena da će za te potrebe trebati nekih pet i po miliona eura u ovoj godini. Nemamo sredstava da finansiramo taj program”, rekao je ministar Admir Adrović.

Naknade će biti isplaćene jedino ako se nakon rebalansa budžeta pronađe novac. Adrović istovremeno najavljuje novi zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti naredne godine.

"Da dobre stvari se nastave, a ove koje nisu dobro bile normirane, da se one na adekvatan način promijene", kazao je Adrović.

Prilikom svega toga, posebna pažnja biće posvećena romsko - egipćanskoj populaciji.

Bonus video: