Ove godine manje krađa bicikla nego prethodne

"U pogledu rasvjetljavanja možemo dobro da se pohvalimo, otkrivena su tri
izvršioca protiv kojih su podnijete krivične prijave i od tih 28 za
11 smo procesuirali lica", kazao je Jokić

3208 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U posljednjih pet godina u kontinuitetu se prati problematika krađe bicikala, a mnogo manje takvih događaja prijavljeno je u odnosu na prošlu godinu, kazao je u Bojama jutra rukovodilac Stanice za suzbijanje imovinskog kriminaliteta u CB Podgorica Predrag Jokić.

"Ove godine imamo ukupno 28 prijavljena otuđenja bicikla. U pogledu rasvjetljavanja možemo dobro da se pohvalimo, otkrivena su tri izvršioca protiv kojih su podnijete krivične prijave i od tih 28 za 11 smo procesuirali lica", kazao je Jokić.

U ovim slučajevima, kaže Jokić, radi se o licima koji su povratnici, što je veliki problem.

"Obaveza svakog policijskog službenika je da izađe na lice mjesta, da obavi razgovor, da prikupi što više činjenica na osnovu kojih se može identifikovati izvršilac- Posebno je bitna brzina prijavljivanja kao i sami izlazak policijskih službenika", objašnjava Jokić.

Dodaje da onaj ko otuđi biciklo uglavnom ga odmah i proda, zbog čega postoji problem pronalazaka.

Dejan Tofčević iz Udruženja Biciklo.me navodi da su u saradnji s Glavnim gradom uspjeli da naprave registar bicikala koji bi trebalo da koriste građani.

"Niko nije obavezan to da radi već lično u slučaju krađe bi postojali podaci na jednom mjestu koje bi policija mogla da koristi a i eventualno neko ko bi htio da kupi biciklo da provjeri da li je ono ukradeno ili ne", navodi on.

Ističe da je bitno da biciklo bude zaključano na bezbjednom mjestu, te da se ne ostavlja u ulazima, dvorištima.

Bonus video: