U državu se mogu unijeti cigarete, novac, ljekovi i hrana, ali u ograničenim količinama

"Svako ko ne prijavi iznos preko 10.000 eura ulazi u prekršajnu zonu, dobija
prekršajni nalog i novčanu kaznu koju mora platiti, a novac mu se privremeno
oduzima, zadržava i deponuje na račune poslovnih banaka odnosno
Uprave carina do okončavanja postupka vezanog za to djelo", objašnjava Ljumović

14176 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Iznos novca koji se može unijeti i iznijeti iz Crne Gore bez prijavljivanja carinskim organima je do 10.000 eura, a sva količina preko toga je u obavezi da se prijavi carinskim organima, rekao je u Bojama jutra šef carinske ispostave Božaj Dimitrije Ljumović.

"Svako ko ne prijavi iznos preko 10.000 eura ulazi u prekršajnu zonu, dobija prekršajni nalog i novčanu kaznu koju mora platiti, a novac mu se privremeno oduzima, zadržava i deponuje na račune poslovnih banaka odnosno Uprave carina do okončavanja postupka vezanog za to djelo", objašnjava Ljumović.

Po okončanju postupka sud ocjenjuje da li se ta sredstva vraćaju ili ostaju u vlasništvu države, a sve to, navodi Ljumović, zavisi od samog porijekla novca.

"Vrijednost do kojih su građani koji ulaze u Crnu Goru oslobođeni dažbina u drumskom prevozu je manje nego što je u avio i u pomorskom. U drumskom prevozu za svoje potrebe putnik ima pravo da bude oslobođen na robu do vrijednosti do 300 eura a u avio i pomorskom ta vrijednost je do 430 eura. Što se tiče hrane to su neke manje količine koje su vezane za lične potrebe putnika vezano za to putovanje. Zakon to poznaje da može do jednog kilograma voća i povrća osim krompira", rekao je Ljumović.

Kada je riječ o cigaretama, u državu se može unijeti do 200 cigareta, što je jedna šteka ili 250 grama rezanoga duvana.

"Putnici koji ulaze u Crnu Goru mogu da nose količinu lijekova za period od šest mjeseci. Nije u obavezi da ima izvještaj ljekara, ali samim uvidom u to na granici lako je uvidjeti da je to količina lijeka koju putnik koristi za svoje potrebe", objašnjava Ljumović.

Da bi se iz Crne Gore iznijele umjetnine i kulturna dobra potrebna je saglasnost Ministarstva kulture, koja može biti privremena ili trajna.

"Najviše se krijumčari akcizna roba jer je tu najveći interes. To su duvan i duvanski proizvodi, alkohol...". naveo je Ljumović.

Bonus video: