Apelacioni sud odbio žalbu na odluku kojom je Medenici produžen pritvor

Sud je naveo i iskaz jednog od osumnjičenih u ovom slučaju, Vasilija Vanje Petrovića, koji je detaljno ispričao kako je dao novac da bi dobio jedan sudski spor, koji je na kraju izgubio

30935 pregleda 6 komentar(a)
Privođenje Vesne Medenice, Foto: Boris Pejović
Privođenje Vesne Medenice, Foto: Boris Pejović

Apelacioni sud odbio je žalbu na odluku kojom je bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici produžen pritvor za još dva mjeseca.

U obrazloženju, Apelacioni sud naveo je da iz telefonskih razgovora njenog sina Miloša Medenice prozilazi da je sa majkom dogovarao presude u određenim slučajevima.

Sud je naveo i iskaz jednog od osumnjičenih u ovom slučaju, Vasilija Vanje Petrovića, koji je detaljno ispričao kako je dao novac da bi dobio jedan sudski spor, koji je na kraju izgubio.

Da je Medenica bila član kriminalne grupe koju je organizovao njen sin Miloš, proizilazi iz prikupljenih dokaza, među kojima su i transkripti telefonskih razgovora.

To piše u odluci sudija Apelacionog suda koje su odbile žalbu advokata Medenice, na rješenje kojim joj se produžava pritvor za još dva mjeseca.

Osim komunikacija, u obrazloženju rješenja kao dokaz navodi se i odbrana okrivljenog Vasilija Vanje Petrovića, koji je priznao da je dao novac da bi dobio jedan sudski spor u koji je bila uključena njegova porodična firma "Cijevna komerc".

To je, objasnio je tokom odbrane, uradio po preporuci kumova Popovića, vlasnika firme "Fab lajv", koji su mu saopštili da su u sudskim sporovima koje su oni vodili izdejstvovali odluke u svoju korist, nakon što su Milošu Medenici dali novac.

Advokat Zoran Piperović je kazao da su Popovići bili upoznati sa izjavom njihovog kuma, te da su, kako je dio onoga što je rekao u svojoj odbrani učinjeno javnim, od njega kao njihovog branioca tražili da javnosti saopšti da oni nijesu nikada i nigdje razgovarali sa Petrovićem o njihovim kontaktima sa Milošem Medenicom, a "još manje da su mu sugerisali šta on treba da radi u vezi sudskih postupaka", kao i da "nisu preporučivali kontakt sa sinom predsjednice Vrhovnog suda."

Petrović je objasnio da mu je najprije traženo 15 odsto od dobijene vrijednosti spora, uključujući i kamatu, a kasnije, s obzirom da je odmah dao pristanak, uvećali su zahtjev tražeći 15 odsto od vrijednosti spora i 50 posto od iznosa kamate.

Sve pregovore, piše u obrazloženju, po direktivi Miloša Medenice, vodio je Nikola Raičević, koji je u bjekstvu.

Kad je saznao da sudska odluka nije donijeta u korist njegove firme, Petrović je nastavio sa aktivnostima kako bi se naplatio u skladu sa dogovorom da mu Medenica vrati duplo više nego što mu je Petrović dao.

Apelacioni sud u odluci navodi i da je neophodno saslušati bivše i sadašnje sudije Vrhovnog suda, kojima je Medenica duže vrijeme bila predsjednica, a oko njenog interesovanja za sporne slučajeve.

Protiv Medenice odnosno Vrhovnog suda krivičnu prijavu podnijela je I podgorička kompanija "Temple’s glory", gdje sumnjaju da su izgubili spor protiv slovenačke firme "Petrol" zahvaljujući uticaju nekoga iz tadašnje Vlade Duška Markovića na Vrhovni sud.

Njihov advokat za Televiziju Vijesti traži da Tužilaštvo ispita sve detalje tog spora i tvrdi da ima jasne dokaze za svoje tvrdnje.

U podgoričkoj kompaniji "Temple’s glory", koja se bavila prodajom nafte i gradnjom, sumnjaju da su bivši rukovodioci slovenačkog "Petrola" i istoimene firme u Podgorici preko visokih funkcionera Vlade krajem 2019. i početkom 2020. direktno uticali na Vrhovni sud na čijem je čelu bila Vesna Medenica a sudija u sporu Branimir Femić - kako bi bila donijeta presuda na njihovu štetu u međusobnom sporu.

"Spor između "Temples glory" i "Petrola" je nastao oko kupoprodajne cijene nepokretnosti. Nakon višegodišnjeg suđenja i presude kojom je Apelacioni sud obavezao podgorički "Petrol" da kompaniji "Temple’s glory" isplati dva miliona i 900 hiljada umjesto traženih devet miliona eura, obje strane tražile su reviziju Vrhovnog suda a koju je, po riječima Radulovića, sudija Femić uradio u rekordnom roku, za svega nekoliko dana. Tvrdi da je to ekspresno urađeno jer je bivša uprava ljubljanskog "Petrola" imala dobro uhodanu vezu s funkcionerima Vlade na čijem čelu je tad bio premijer Duško Marković.

Bonus video: