Sve veći broj mladih pacijenata sa moždanim udarom

"Ne možemo se pohvaliti sa statistikom ako imamo u vidu da je moždani udar na trećem mjestu smrtnosti posle kardiovaskularnih i malignih bolesti", kazala je Idrizović

7074 pregleda 2 komentar(a)

U poslednje vrijeme sve je veći broj pacijenata koji su mlađi od 45 godina a koji dožive moždani udar, kazala je u Bojama jutra neurolog iz KCCG dr Zilha Idrizović.

Idrizović navodi da je u Crnoj Gori i zemljama u okruženju moždani udar prvi razlog smrtnosni u bolničkim uslovima.

"Ne možemo se pohvaliti sa statistikom ako imamo u vidu da je moždani udar na trećem mjestu smrtnosti posle kardiovaskularnih i malignih bolesti", kazala je Idrizović.

Ona objašnjava da postoji puno faktora rizika među kojima su godine starosti, genetika, kao i pol jer statistike pokazuju da su moždani udari učestaliji kod muškaraca.

"Postoje faktori rizika na koje možemo da utičemo. To su pridružene bolesti. Povećan krvni pritisak do tri puta povećava rizik za nastanak moždanog ukoliko nije regulisan, zatim dijabetes, aritmije, povećan holesterol i trigliceridi...", nabraja Idrizović.

Ističe da statistika pokazuje da je većina, čak 80 odsto pacijenata, starija od 55 godina, ali da je u poslednje vrijeme sve više mlađih pacijenata.

"U poslednje vrijeme imamo sve veći broj pacijenata koji su mladi, mlađi čak i od 45 godina. Faktori rizika su u ovoj grupi različiti i uglavnom se odnose na urođene poremećaje, zloupotrebu psihoaktivnih supstanci, a kod malog broja je nepoznat uzrok", rekla je Idrizović.

Dodaje da moždani udar nastaje naglo i da većina zna da prepozna simptome, zbog čega pravovremeno reaguju.

"To su slabost jedne polovine tijela uz asimetriju lica sa iste strane, praćena ili bez utrnulosti. Često su praćene otežanim govorom, nekad je prisutna vrtoglavica, gubitak vida, dupla slika".

Bonus video: