Mrdović: Uvesti porez na luksuznu robu; Luković: Dosadašnja olakšanja vlasnicima jahti prepreka na putu ka EU

Ponovnim uvođenjem naplate akciza i poreza na gorivo, Vlada je htjela da pokaže da je došlo vrijeme da se najbogatiji solidarišu sa građanima i privredom, navodeći kako to neće imati negativne posljedice po jahting turizam

15853 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Nedavnom odlukom Ministarstva finansija, vlasnicima jahti u Crnoj Gori ukinuta je povlastica da sipaju gorivo bez plaćanja dažbina, na šta su imali pravo posljednje četiri i po godine.

Ponovnim uvođenjem naplate akciza i poreza na gorivo, Vlada je htjela da pokaže da je došlo vrijeme da se najbogatiji solidarišu sa građanima i privredom, navodeći kako to neće imati negativne posljedice po jahting turizam.

Tako ne misli predsjednik države, iako je bio suočen sa računicom o gubitku skoro 60 miliona eura od 2018, po ovom osnovu.

Novinar Siniša Luković Đukanovića podsjeća da je ova posljedica i prepreka Crnoj Gori na putu prema Evropskoj Uniji, dok iz civilnog sektora predlažu uvođenje poreza na luksuzne robe, navodeći kako bi to moglo pomoći da se nakon decenija konačno izgradi jedna bolnica i razviju brojni nedostajući socijalni servisi.

Bonus video: