Striković: Najnovije poskupljenje goriva uslovili šesti paket sankcija prema Rusiji i embargo na naftu i naftne derivate

"Trenutno se ne bilježi značajan pad potrošnje goriva u Crnoj Gori, a slijedi turistička sezona tokom koje imamo značajno povećanje potrošnje, manje-više dolazi do dupliranja prometa"

10994 pregleda 13 komentar(a)
Striković, Foto: Printscreen/TV Vijesti
Striković, Foto: Printscreen/TV Vijesti

Šesti paket sankcija prema Rusiji i ograničavanje odnosno uvođenje embarga za rusku naftu i ruske naftne derivate najviše je uslovio najnovije poskupljenje goriva u Crnoj Gori, objasnio je Draško Striković iz Udruženja naftnih kompanija Crne Gore.

To je rekao gostujući u Bojama jutra na Televizii Vijesti.

On je podsjetio da će od sjutra eurodizel koštati 1,78 eura odnosno biće 20 centi skuplji, dok će eurosuper 95 biti 1,73 (osam centi skuplji), a benzin eurosuper 98 plaćaće se 1,77 (za devet centi više).

"Ova promjena stupa na snagu od sjutra i važiće narednih 14 dana kada bi trebao da se radi novi obračun", dodao je.

Kada je u pitanju situacija sa Rusijom, Striković je naglasio da je potrebno razdvojiti činjienica da je ta zemlja snabdijevala i sirovom naftom, a i gotovim proizvodima.

"Upravo zbog toga i pomenutog uvođenja embarga najveći je rast cijena eurodizela, čije ograničen je je direktno uslovilo da je tražnja ostala na visokom nivou, a ponuda je praktično izbrisana za tržište Evrope", kaže Striković.

Smatra da se trenutno ne očekuje drastičan skok cijena, jer se radi o inicijalnom periodu koji se desio sada.

"To je rezultat ovog obračuna, u narednom periodu bi se svakako očekivale možda blago veća cijene, međutim do nekog daljeg raspleta okolnosti sve će zavisiti od dešavanja u Ukrajini", rekao je Striković.

On navodi da su najnovije cijene donešene sa umanjenim akcizama od 50 odsto.

"To je druga odluka donešena od strane vlade, a već smo imali jedno umanjene od 40 odsto i ta odluka je važila do 3. jula", rekao je.

Da li su ovo najveće zabilježene cijene goriva?

"Da, i u Crnoj Gori i u svijetu, gdje takve cijene stimulišu inflaciju", istakao je Striković.

On je objasnio da je ovo deseti obračun od početka godine.

"Devet puta smo imali poskupljenje, a samo jednom smanjenje cijena tokom ove godine".

Da li je potrošnja goriva u Crnoj Gori pala nakon svih poskupljenja?

"Trenutno se ne bilježi značajan pad, a slijedi turistička sezona tokom koje Crna Gora ima značajno povećanje potrošnje, manje-više dolazi do dupliranja prometa", navodi Striković.

On je istakao i da ne očekuje smanjenje cijena u narednih par mjeseci, ali da je za očekivati da će vlada nakon posljednjih poskupljenja produžiti odluku od 50 odsto smanjena akciza.

Bonus video: