Čađenović: Priča o navodnim zloupotrebama uvertira za smjenu rukovodećeg kadra u CEDIS-u

"Mi potpuno radimo u skladu sa Zakonom, tako ćemo i dok budemo obavljali funkcije"

17178 pregleda 16 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Oko 250 novih radnih mjesta po novom aktu o sistematizaciji i izmjene Pravilnika o stambenim pitanjima - to su bile prve dvije tačke dnevnog reda vanredne sjednice Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), države kompanije koja, prema zvaničnim podacima s kraja prošlog mjeseca broji 1.627 zaposlenih. O ovome se, međutim, nije govorilo.

"Zbog medijske ujdurme kojoj je CEDIS izložen u prethodnim danima, zbog toga što se stvara predstava u javnosti da se iza usvajanja Pravilnika kriju neke zloupotrebe i prisutni članovi Odbora u takvoj jednoj atmosferi, koja vlada, i koju su neki političari svjesno izazvali, nijesu željeli da razmatraju navedeni pravilnik", rekao je za Televiziju Vijesti izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović.

Vladi i resornom ministarstvu će, ističe Čađenović, objasniti da su novi akt o sistematizaciji sačinili zato što postojeći nije predviđao broj zaposlenih, te je upravo on bio podložan zloupotrebama.

"U narednom periodu nema potrebe za većim angažovanjem ili masovnim zapošljavanjem. Optimalan broj angažovanih lica u raznim statusima je 1.700 i to će se zadržati u narednom periodu", kazao je Čađenović.

Premijer Dritan Abazović, međutim, poručuje kako je od CEDIS-a napravljen bastion partijskog zapošljavanja i da će Vlada to sankcionisati.

"Volio bih da otvaramo nova radna mjesta stalno, ali jesam protiv politike da određene državne komanije koristimo kao partijske bastione. Trenutno jedna politička partija upravlja CEDIS-om, možda će sjutra upravljati neka druga, ali da se takva praksa ne bi nastavila, mislim da to moramo sasjeći u korijenu i sankcionisati. Ako se ispostavi da se radilo protiv pravila, Vlada će procesuirati svakoga, nezavisno od toga kako se ko zove, ili preziva, ili kojoj partiji pripada", rekao je Abazović.

I ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kaže da je poruka Vlade jasna.

"Da se zaustavi suvišno zapošljavanje, da mislimo o budućnosti preduzeća. I vrlo jasno – drago mi je da je CEDIS odgovorio na to kako treba, mislim da je to odgovoran odnos", kazao je Ibrahimović.

Čađenović, međutim, tvrdi da je priča o navodnim zloupotrebama uvertira za smjenu kadrova njegovih Demokrata iz CEDIS-a.

"Da se stvori slika kako se u CEDIS-u nešto nelegalno radi, da bi se stvorila atmosfera u kojoj bi se desile smjene rukovodećeg kadra. Mi potpuno radimo u skladu sa Zakonom, tako ćemo i dok budemo obavljali funkcije", naveo je Čađenović.

S druge strane, Abazovića čude interpretacije o nastavku stare prakse dodjele stanova funkcionerima i kritike u svjetlu naimenovanja onih, koji su dobili stanove na takav način.

"Vlada Crna Gore će ukinuti uredbu o dodjeli stanova funkcionerima. Ukinuće tu uredbu da prvoj narednoj sjednici. Da ne bi postojala nikakva dilema da će Vlada Crne Gore da nastavi onu praksu koja je bila ranije", rekao je Abazović."

Čađenović, pak, poručuje da su što se tiče stambenog pravilnika u CEDIS-u, iz Ministarstva kapitalnih investicija dobili usmenu sugestiju da se napravi jedinstvena lista kandidata, a rok za prijave za dodjelu stanova biće produžen do 31. jula.

Bonus video: