Pećnica crijepa i keramike otkrivena u ulcinjskom selu Zenelaj

Mještanin Ramiz Hajdari navodi da se nekada davno na ovom području dosta radilo sa crijepovima, ali da nemaju saznanja da je i u njihovom selu bilo ovakvih pećnica

6945 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Pećnica crijepa i keramike otkrivena je nedavno u selu Zenelaj koje je udaljeno 17 kilometara od Ulcinja ka granici sa Albanijom.

Pećnica je pronađena slučajno, na imanju proodice Hajdari dok su bagerom iskopavali zemlju.

"Mislim da je ovo unikat za ovaj kraj. Nikad ovakva vrsta pećnice nije pronađena ovdje. Nekada se radilo na ovom područiju dosta sa crijepovima i u okolini Bara. Rođaci koje sam pitao ne znaju da se ovdje radilo nešto slično. Pretpostavljamo da je pećnica jako stara", rekao je Ramiz Hajdari.

Navodi da je sad posao treba da odrade arheolozi iz Ulcinja, Cetinja i iz Podgorice koji su dolazili, te da očekuju da ovih dana saznaju koliko je pećnica stara.

Mještani vjeruju da bi pećnica mogla biti atraktivna turistima, a istog mišljenja su i arheolozi.

Arheolog iz Ulcinja Anton Ljuljđuraj pojašnjava da je riječ o maloj pećnici i pretpostavlja da je izgrađena za potrebe mještana prije 200 godina.

"Pećnica je građena od cigala. Ima dva otvora, dva kanala koji su upotrebljavani za nalaganje vatre. Ima debeli sloj crijepova, što je bio materijal koji je bio u procesu pečenja. Šta je dovelo do toga da se taj proces zaustavi i ostane nezavršen ne znamo", kaže Ljuljđuraj.

Kako u blizini ne postoje arheološki predmeti, a nema obilježja iz doba Rimskog carstva dalja istaživanja će dati više informacija.

Bonus video: