Ništa od zabrane izvoza peleta, nadležni bez odgovora o nastavku rasta cijena

Ekolog iz Pljevalja Milorad Mitrović smatra da bi trebalo stimulisati proizvođače peleta, kako cijena ne bi išla u nebo, zbog građana koji su investirali u peći i kotlove na pelet

19055 pregleda 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada će, kako i po kojoj cijeni građani kupovati pelet, nije poznato ni nakon današnjeg sastanka u Vladi, predstavnika Ministarstva poljoprivrede i proizvođača peleta.

Nadležni kažu da je kod nas proizvodnja peleta mnogo veća od potrošnje i da od zabrane izvoza za sada nema ništa...

Ekolog iz Pljevalja Milorad Mitrović smatra da bi trebalo stimulisati proizvođače peleta, kako cijena ne bi išla u nebo, zbog građana koji su investirali u peći i kotlove na pelet.

Na Sjeveru su naime brojni korisnici programa “Energy Wood”, koji je pokrenula Vlada, a riječ je o nabavci kotlova na pelet gdje je država subvencionirala kamate na kredite kod banaka, zbog smanjenja zagađenja.

Svake godine Opština Pljevlja subvencionira oko hiljadu korisnika peleta sa 50 odsto cijene, međutim, ugalj je i dalje tu.

Crna Gora je samo u prva četiri mjeseca ove godine izvezla više od tri i po miliona eura peleta – skoro 2 ipo na tržište Srbije, a oko milion na Kosovo. Nadležni ipak i dalje nemaju odgovor na pitanje da li će cijene peleta nastaviti da rastu...

Bonus video: