Bešović: Godina će biti žestoka po pitanju požara, pomoć iz vazduha za dvadesetak dana

"Nešto što je neophodno jeste da država razmotri situaciju i da na neki način pomogne opštinama koje nisu u mogućnosti da osposobe svoje jedinice"

5822 pregleda 2 komentar(a)
Bešović, Foto: Printscreen/TV Vijesti
Bešović, Foto: Printscreen/TV Vijesti

Mi se uvijek bavimo posljedicama, a manje prevencijom. Tako Crna Gora ulazi u još jednu požarnu sezonu, što bi, kaže prvi čovjek Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović, moglo biti veoma problematično.

"Ova godina će biti veoma žestoka po pitanju požara, jer su određena područja Crne Gore zahvaćena jakim sušama. Prije svega to su teritorije Podgorice, Nikšića, Žabljaka i Pljevalja", kaže Bešović.

On dodaje da situaciju dodatno komplikuje to što svega par opština spremno dočekuje sezonu požara.

"Veliki dio opština nije u mogućnosti da finansira, da snabdije te njihove jedinice sa potrebnom tehničkom opremom i sa ljudstvom. Prema tome, nešto što je neophodno je da država razmotri tu situaciju i da na neki način pomogne tim opštinama koje nisu u mogućnosti da osposobe svoje jedinice", dodaje Bešović.

Prošlogodišnji problemi sa osiguranjem vazdušne jedinice nisu se ponovili, ali će vatrogasci i građani na eventualnu pomoć iz vazduha morati da čekaju još dvadesetak dana.

"Sada je na red došlo servisiranje i popravka tih aviona i sama produžavanja licenci pilota. Što se tiče pilota, da se to završi i nadamo se za nekih dvadesetak dana da ćemo imati u funkciji jedan avion i jedan hilikopter", navodi Bešović.

On smatra da nešto što je potrebno jeste da Vlada iz tekuće budžetske rezerve opredijeli sredstva za gorivo za vazduhoplove i Vojske Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova. Bešović kaže da možemo računati i na regionalnu i pomoć NATO.

Upitan šta misli o formiranju regionalnog kriznog tima, koji se pominjao na Ohidskom samitu o Otvorenom Balkanu, Bešović odgovara da je to za sada samo ideja.

"Na primjer, po pitanju požara može regionalni centar da bude Crna Gora, zemljotresa Srbija, poplava Sjeverna Makedonija ili Albanija. Tako da bi postojali ti regionalni centri kako bismo sa zajedničkim ulaganjem, ostvarili i povećali mogućnost odgovora na te rizike", istakao je Bešović.

Prema meteo prognozama čeka nas vrelo ljeto, što je samo po sebi, snažan indikator da će požara biti. Još veća opasnost prijeti od neodgovornih pojedinaca, pa Bešović na građane apeluje da nipošto ne pale vatru na otvorenom i da strogo vode računa da svojim ponašanjem ne izazovu situaciju koja bi mogla dovesti do uništavanja prirode i ljudi.

Bonus video: