Ćalović Marković: Namjera Vlade je da novac građana koristi da dijeli sredstva i stanove; Koprivica: Tražićemo zabranu

Gosti u emisiji Načisto na TV Vijesti bili su Vanja Ćalović Marković, Sergej Sekulović, Boris Marić i Momo Koprivica

36101 pregleda 43 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 24.06.2022. 00:34h
Završeno
22:05h

Koprivica je kazao da će Demokrate predložiti da se zabrani političkim javnim funkcionerima da rješavaju stambene potrebe o trošku države.

"Treba ispitati i ranije odluke kako bi se poništili protivpravni ugovori... Neophodan je jednak tretman lica iz javnog i privatnog sektora jer su jednako građani ove zemlje, poreski obveznici i djelovi ovog društva i o svima država mora voditi računa", rekao je Koprivica.

Dodao je da vrijeme dodjele stambenih kredita i stanova političkim funkcionerima mora biti prošlost.

"Nisam optimista kada je u pitanju ova Vlada jer se na poziciju odlučivanja vraćaju akteri stambenih afera iz ranijeg perioda".

Izmjena: 00:27h
22:01h

Ćalović Marković je navela da je Vlada "formirala Komisiju za stanove da ne bi dijelila stanove".

"A onda da bi poništila odluku o stanovima sada traži predlog nove odluke. Meni se čini da tu nešto ne štima i da je to u stvari pokušaj da se sakrije greška koja je rezultat pokušaja namjere ove Vlade da ipak koristi novac građana da dijeli sredstva i stanove kako javnim funkcionerima tako i službenicima. I dalje smo bez odgovora koliki novac će ova Vlada u narednom periodu dijeliti javnim funkcionerima i službenicima", kazala je Ćalović Marković.

Izmjena: 00:27h
21:59h

"Najveća šteta ovakvom koruptivnom praksom je napravljena pravosuđu Crne Gore", smatra Marić.

Izmjena: 00:27h
21:57h

Sekulović je kazao da su ova Vlada i parlament i pravosuđe na velikom testu.

"Transparentnost, borba protiv korupcije, jačanje institucija... jesu nešto što treba da otvori evropsku perpektivu ili da nam je definitivno zakuca. Dok ja osjećam da mogu da dam doprinos prvom scenariju biću tu. Čim osjetim da je to nemoguće ja ću da se povučem", rekao je Sekulović.

Izmjena: 00:28h
21:53h

Ćalović Marković je osim Nataše Pešić kao članice Komisije, kao članove Vlade koji su imali "sporne aranžmane" navela Ranka Krivokapića i Raška Konjevića.

"Krivokapić je dobio stan dok je bio predsjednik Skupštine. Konjević je dobio stan kao službenik Skupštine. Za Konjevića smo to utvrdili tako što smo dobili podatke o prilivima jer još plaća rate, ali katastar još nije dostavio dokumentaciju, pa ne znam da li je kao službenik Skupštine. Imamo Ibrahimovića koji se obratio kao poslanik i dobio kredit od 40.000 eura...", kazala je Ćalović Marković.

Izmjena: 00:29h
21:48h

Sekulović je kazao da bi država trebala da ima određene mehanizme da kada je u javnom interesu, da može da reaguje u dijelu stambene politike...

"Postoje određeni izuzezi pod jasnim kriterijumima, to je moje mišljenje, gdje je nesporan javni interes gdje bi država mogla da interveniše. To ne vidim kao problematično", rekao je Sekulović.

Izmjena: 00:29h
21:45h

Ćalović Marković je pitala zašto poslanik DPS-a Jevto Eraković "dobija stan koji može da kupi bez bilo kakvih uslova".

"A njegove kolege kada sklapaju ugovor sa istom Komisijom njima se kaže da sklapaju ugovor da kupe stan po privilegovanim uslovima ako će 20 godina raditi u KCCG. A to ne piše u ugovoru sa gospodinom Erakovićem koji dobija stan za neku smiješnu cifru", rekla je Ćalović Marković.

21:35h

Ćalović Marković je podsjetila da je bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica dobila stan od Vlade.

"Pa je taj stan poklonika kćerki. Pa se obraća Vladi i traži još jedan stan... Pričamo o predsjednici Vrhovnog suda koja je znala da postoji sistem dodjele stanova kroz Sudski savjet, ali se lično za sebe obraća Vladi i kaže dajte mi pare...", navela je Ćalović Marković.

Navela je i da "sličan primjer imamo i sa Miomirom M. Mugošom".

"Kao direktor Poreske uprave traži kredit od 40.000 eura da plati komunalije jer mu je otac nelegalno gradio. Vlada mu daje taj iznos, a on u tom trenutku ima tu nelegalnu kuću, kuću u izgradnji, ima stan koji je dobio od Opštine Podgorica...", kazala je Ćalović Marković.

Izmjena: 00:30h
21:16h

"Ovdje se dešavao preko stambene politike jedan vid budžetske korupcije. Jedna grana vlasti je drugoj dodjeljivala privilegiju, a zauzvrat je dobijala kontrauslugu", naveo je Koprivica. 

On je kao primjer naveo Dragoljuba Draškovića predsjednika Ustavnog suda.

"Imao je kuću na sprat u Nikšiću, stan od više od 50 kvadrata u Podgorici i dobija stan od 109 kvadrata u Podgorici. Pribavlja ga za 24.000 eura. On ni po lošoj i nepravednoj odluci i propisu nema pravo na rješavanje stambene potrebe. Uprkos tome dobija iako ima riješeno stambeno pitanje. Ne samo što je nepravedno, nego je i nemoralno", kazao je Koprivica.

Izmjena: 00:31h
20:39h

"Niko od funkcionera Demokrata nije ni pokušao, a ne da je riješio stambeno pitanje o trošku državnog budžeta", kazao je Koprivica, dodajući da "nijedan direktor iz naših redova nije koristio pravo na otpremninu".

20:35h

Da li ova država treba da daje stan nekome ko ima riješeno stambeno pitanje, ko je dobio već jednom jer je poklonom dao nekom članu porodice, pa traži i treći put, pa traži za poboljšanje uslova stanovanja... naravno da su to zloupotrebe. Ova Komisija i Generalni sekretarijat Vlade će napraviti u skladu sa svim onim što je bila pomoć do sada detaljni izvještaj i dati ga nadležnom organu", naveo je Sekulović.

20:29h

Sekulović je naveo da Komisija i on kao predsjednik do sada nijesu dodijelini ni jedan stan.

"Koliko ćemo ih dati? Nijedan. Mislim da je to jasan i precizan odgovor", kazao je Sekulović.

On je kazao da je za to da država u određenoj mjeri treba da zadrži stambenu politiku.

"Ali pod određenim uslovima i okolnostima. Ne kao ovo do sada".

Marić je kazao da se ne slaže.

"Mislim da ovo treba Vlada da razmisli i pretvori u socijalno-stambenu politiku. O tome je bilo razgovora, pritisaka, ali oni nijesu urodili plodom", kazao je Marić.

Izmjena: 00:32h
20:25h

Ćalović Marković je navela da "Vlada pored svih problema u kojima se država nalazi u prvih 100 dana rada među prioritetima ima da predloži članove komisije".

"Vlada je pokušala da nastavi staru praksu... Nije se samo Vlada Abazovića nažalost dosjetila da nastavi sa praksom DPS-a, nego i Vlada Krivokapića se bila dosjetila...", kazala je Ćalović Marković.

20:19h

"Odlučeno je da se ukine odluka. Postoje procedure, zakoni, podzakonski akti, postoji Ustav. I neko ga je koristio i kreirao pravni i sistema uprave tako da je mogao da ga zarobi. I dalje živimo posljedice tog sistema.... Izvorište ovog problema se krije u potpuno smiješnom zakonskom rješenju - u Zakonu o održavanju stambenih zgrada", rekao je Marić.

On je dodao da neće biti dodjeljivanje stanovi.

"Niko nije razmišljao da dodjeljuje stanove. Budžet je u takvom stanju da je jednostavno potrebna određena alhemija u šta je dovedena ova zemlja, a ne da nekom razmišlja da dijeli stanove", naveo je Marković.

Izmjena: 00:33h
20:10h

Koprivica je kazao da su stanovi i stambeni krediti koriščeni kao "privilegovanje i potkupljivanje".

"Jer je to bilo i sredstvo ucjene i kontrolisanja institucija i drugih grana vlasti", rekao je Koprivica.

20:08h

Ćalović Marković je kazala da je "skeptična".

"Prvenstveno jer ova Vlada ovo pitanje nije trebala da stavi na dnevni red na ovaj način. Premijer dok je bio na čelu Savjeta za borbu protiv visoke korupcije preporučio da ova odluka bude revidirana dok ne budu definisani kriterijumi", navela je Ćalović Marković.

Dodala je i da ta odluka nikada nije trebala da bude na dnevnom redu ove Vlade.

"A ako se već našla na dnevnom redu morala je da bude promijenjena na način da ne uključuje recimo predstavnika Kabineta predsjednika, a pogotovo pojedince kao što je Pešić koja je dobila i stan i kredit od iste komisije", rekla je Ćalović Marković.

Izmjena: 00:34h
20:03h

Sekulović je kazao da će praksa dodjele stanova i jeftih kredita javnim funkcionerima biti prekinuta.

Marić je istakao da se ozbiljno kasni sa prekidanjem ove prakse.

"Što se tiče ove Vlade ovoj praksi će se stati na kraj", rekao je Marić

Izmjena: 00:34h
20:00h

Gosti u emisiji Načisto su Vanja Ćalović Marković - izvršna direktorica MANS-a, Sergej Sekulović - savjetnik premijera i član Komisije za stambena pitanja, Boris Marić - generalni sekretar Vlade i Momo Koprivica - poslanik i potpredsjednik Demokrata

Bonus video: