Izgradnja Klinike za mentalno zdravlje u julu, za infektivne bolesti na jesen

"Vrijednost projekta je oko šest miliona eura i plan je da se realizuje za 18 mjeseci, znači nadamo se da će 2024. godine biti u funkciji. Objekat će imati suteren, prizemlje i dva sprata i biće kapaciteta od 46 ležaja", naveo je Đukanović

11533 pregleda 6 komentar(a)

Početak izgradnje Klinike za mentalno zdravlje najavljen je za jul, dok će se u izgradnju Klinike za infektivne bolesti krenuti u septembru ili oktobru.

To je u Bojama jutra najavio direktor Direktorata za projekte u Ministarstvu zdravlja Luka Đukanović.

On je naveo da je Klinički centar Crne Gore (KCCG) juče podnio zahtjev za prijavu gradnje objekta i da nakon 15 dana mogu započeti sa gradnjom.

"Vrijednost projekta je oko šest miliona eura i plan je da se realizuje za 18 mjeseci, znači nadamo se da će 2024. godine biti u funkciji. Objekat će imati suteren, prizemlje i dva sprata i biće kapaciteta od 46 ležaja", naveo je Đukanović.

Ističe da je zgrada decenijama neuslovne i u fazi urušavanja, zbog čega je teško u tim oslovima raditi.

Klinika za infektivne bolesti je sledeća koja će početi da se radi na jesen.

"U toku je finalna faza odabira izvođača i nadzora. Izgradnja je planirana da traje isto 18 mjeseci. Kada je riječ o izgradnji Urgentog centra, problem je što sama dokumentacija iziskuje veliki period. Za izradu glavnog projekta nam treba godinu dana. Inicirali smo raspisivanje javnog konkursa u skladu sa Zakonom. Projekat je izuzetno kompleksan", rekao je Đukanović.

Klinika za mentalno zdravlje će se graditi novcem iz Kapitalnog budžeta , a za infektivne bolesti iz EU sredstava.

Dodao je da će obje Klinike biti u dvorištu KCCG, dok će postojeće zgrade najvjerovatnije biti srušene.

Đukanović je rekao i da je u toku analiza stanja kada je riječ o izgradnji Opšte bolnice u Podgorici i rasterećenja KCCG, koji je dijelom bolnica.

Đurović navodi da to nije jednostavno jer ovakve projekte treba pratiti i razvijati i kadrovski.

"Mjesto za nju je predviđeno u Maslinama, ali u dugom roku, do 10 godina", rekao je Đukanović.

Bonus video: